Ambrus Attila: Higgadtan a választójogról

Gyurcsány Ferenc visszatért. Visszatért ahhoz a szokásához, hogy a Magyarország határain kívül élő magyarok ellen uszítsa a Magyarország határain belül élőket. Korábban 23 millió román munkavállalóval riogatott. Most meg azzal vádolja a külhoni magyarokat, hogy miattuk nyerhet újabb lehetőséget a kormányzásra a Fidesz, noha ő úgy tartja helyesnek, hogy azok, akik nem élnek Magyarországon, ne is szavazhassanak.

Gyurcsány populista és/ám körmönfont. Indulatokat kelt, de nem ő mondja ki azt, amit sok ezer ember igaznak hisz: Ne szavazzon az, aki nem fizet adót. Korábban megírtam már, hogy mekkora bevétele van a magyar államnak amiatt, hogy határain túl körös-körül magyarok élnek, akik nem kívánnak lemondani az anyaországi kötődéseikről. Más érvet sem hozok fel, amely e kijelentés hamisságát bizonyítaná. Akik ugyanis  sokat szajkózták ezt az első hallásra jogos felvetést, azokat aligha lehet meggyőzni arról, hogy tévednek.

Kerülni kellene ugyanakkor az érzelmi megközelítést is, mert az sem vezet másra, mint gyűlölethez: a htm-ek és a hbm-ek egymásnak ugratásához.

Gyurcsány Ferenc is tudja – csak úgy tesz, mint aki megfeledkezik róla – hogy Magyarország alaptörvény politikai alapjogként határozza meg a választójogot: minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen. A választójog feltétele a magyar állampolgárság, valamint a nagykorúság; a nagykorúságnak az a feltétele, hogy az állampolgár betöltse 18. életévét, vagy a 16. életévét betöltve házasságkötéssel szerezzen nagykorúságot.

A jogalkotó a korábbitól eltérően már nem köti a választójogot magyarországi lakóhelyhez, azaz a külföldön élő választópolgároknak is biztosítja a választójogot. Ha ezt tenné, állampolgári jogot sértene. Igaz, hogy a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok országos pártlistákra szavazhatnak, egyéni választókerületi jelöltekre már nem.

A választójogot csak az úgynevezett természetes kizáró okok korlátozzák, ezek alapja mindig jogerős bírósági ítélet és sohasem politikai szándék. Az alaptörvény szerint nincs választójoga annak, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. Punktum.

Gyurcsány Ferenc maga is tudja, hogy a Fidesz szavazókat nem nyerheti meg, noha közülük sokan szintén úgy vélik, ne illesse választói jog a határon túli magyarokat. Ám a gyengélkedő MSZP-szavazókat a maga oldalára állíthatja.

Mivel a választójog a magyar állampolgársághoz kötődik, így nem lehet lemondani róla. Természetesen a külhoni magyar választópolgár is dönthet úgy, hogy nem szavaz. Gyurcsány Ferenc akciója nyomán valószínű kevesebben lesznek, mint amúgy lettek volna.

 

Kimaradt?