Kustán Magyari Attila: Kiszel Tünde fogyása és Kasza Tibi titkos házassága

Tudta, hogy lefogyott Kiszel Tünde? És azt, hogy Vajna Tímea mellkidobós jelmezben járta a hollywoodi utcákat? Meghökkentő, de Sütő Enikő nem néz ki 60 évesnek! Attól pedig egyenesen hátast fog dobni, hogy titokban megházasodott Kasza Tibi.

Na de miért érdekelhet mindez minket? Kicsoda Kiszel Tünde, Vajna Tímea, Sütő Enikő és Kasza Tibi? Miért olvasunk ilyen híreket?

Nem szívesen ismerjük be, hogy időnként rákattintunk olyan hírekre is, amelyek közismert személyiségek érdektelen ügyeiről számolnak be. Én például kíváncsi lettem Kiszel Tündére (azt hittem, plasztikai műtétet végzett és ezzel majd feldobja a reggelem), de nem voltam kíváncsi Kasza Tibire, mert nem tudom, kicsoda ő. Az a cím, hogy Mila Kunis csizmája olyan dögös, hogy a lelkünket is eladnánk érte. sem hozott lázba, és „Luxus Babett” ikertestvére sem érdekelt (ha ikertestvére, egyébként sem lesz nagy meglepetés már).

Ezek persze (első látásra) ártalmatlan hírek, teljesen érdektelenek is. Tulajdonképpen unalmas, de híres (ezért gazdag vagy annak tetsző) emberek hétköznapi életéről szállítanak potenciális pletykákat, ezekről el lehet majd beszélgetni másokkal, lehet ítélkezni fölöttük, támogatni őket és így tovább.

A celebkultúra viszont ártalmas is: folyamatosan újratermeli a vágyakozást a Posztmodern Olümposz iránt, isteni, azaz elérhetetlen, transzcendens lényekké emelve más hétköznapi embereket, csak mert gyakran látni őket a különböző médiákon keresztül. Érdeklődést generál olyan kérdések iránt, amelyek nem fontosak, ezzel is lekötve a közügyekre szánható időt és energiát. Nem tesz mást, mint piacosítja az utcasarki pletykákat.

Az persze teljesen természetes, hogy távoli személyeket, akikkel soha nem találkoztunk, tisztelünk, és érdekelnek apró-cseprő dolgaik is, a bulvár azonban ezt a „kapcsolatot” teljesen kiüresíti és a közügy szférájából a magánügyébe tolja át. Van rá ellenpélda is: írók magánlevelezéseit olvasva például a két szféra között járunk: egyrészt saját apró-cseprő dolgaikról szerzünk tudomást, másrészt viszont mindezt kontextusba helyezve és gyakran közüggyel kapcsolatos kérdéseket érintve (Déry Tibor levelezéséből például jobban kibontakozik az antiszemitizmus lecsapódása a hétköznapi emberekre, a cenzúra a Rákosi korszakban és így tovább).

Miközben az állampolgárok saját és mások érdekei mentén kellene vitázzanak és lépéseket tegyenek ezek megvalósításáért, azon morfondíroznak, hogy vajon miért ment templomba Selena Gomez Justin Bieberrel, és azon ámulnak el, hogy David Beckhamnek közben szép csendben megnőtt a haja. Közügy és magánügy összemosódik tehát, és így válik az utóbbi is az előbbivé – Macron idősebb neje, Trump kis keze, Theresa May cipője lesz meghatározó, nem a neoliberális gazdaságpolitika, a rasszizmus vagy az izolacionizmus mint jelenség.

Mindezzel pedig tovább erősödik az a fajta individualizmus, ami a társadalmi kötelékeket fellazítja. Fiatal lányok és fiúk tömegei arról álmodnak, hogy celebek lesznek, jelentsen ez bármit is. Celebnek lenni nem eszköz, nem egy sikeres foglalkozás, egy kedvelt munka mellékterméke lesz, hanem egy cél. Az ego győzedelmeskedése a szolidaritás fölött. Nem együttműködés lesz (vö. a közösségi portál fogalmával), hanem folyamatos versengés. Addig is jól járnak a techóriások. Az Instagram, a Facebook, a Snapchat és a további ártalmas „technikai vívmányok” gyűjtőhelyei és profitálói mindennek. Kiszel Tünde, Kasza Tibi, Justin Bieber és a többiek úgyszintén. Csak mi veszítünk. Azaz: Nem fogja elhinni, kit vernek át folyamatosan! Most megtudhatja!

Fotó: Wall Street Journal

Kimaradt?