Ambrus Attila: A lövés

A lapok a színes hírek rovatban közölték a tragédia megtörténtét, azt, hogy a Maros megyei Beresztelke melletti erdőben rendőrök lőttek le egy 25 éves fiatalembert akit fát lopott, s aki nem állt meg a felszólításukra.

Voltak, akik elégtétellel nyugtázták: a rendőrség végre sarkára állt, s keményen fellép a bűnözők, az ország zöld aranyát dézsmáló gazemberek ellen.

Aztán eljutott a tudatig az is, hogy a fiatalember belehalt a sérüléseibe, hogy nem is biztos, hogy a hozzá hasonló rőzsegyűjtögető szegény emberek miatt tűnt el Románia erdőinek nagy része, hogy a rendőrök szabályosan jártak el, amikor meghúzták a ravaszt.

A demokráciában a karhatalom védheti az államot az állampolgáraitól, illetve az állampolgárokat az állam túlkapásaitól. Utóbbira nem sok példát láttunk, hacsak uniós intézmények nem utasították Romániát valamiféle késői jóvátételre. Előbbit az erőszakszervezetek lassan már annyira kötelezőnek tartják, hogy előbb cselekszenek, s csak aztán gondolkodnak. S ha gondolkodnak is, gyakran jutnak téves következtetésre, esetleg csak önmaguk mentségére.

Miközben az egyszerű állampolgárok a fabárók, az erdőket kíméletlenül – sokszor törvénytelenül – kitermelők ellen háborognak, a rendőrség eddig jobbára csak rőzsét, száraz faágat gyűjtögető tolvajt talált. Azok, akik miatt ma nem csupán a mélyszegénységben élők, hanem az életüket végigdolgozó falusiak pénzükért sem jutnak tüzelőanyaghoz, csak nagyon ritkán kerülnek a rendőrség vagy a vádhatóság látókörébe. Ha nagy ritkán mégis csak, szabadlábon védekezhetnek, s a végleges ítélet akár évtizedeket is késhet.

Csak a 21 éves Leventével végzett azonnal egy valószínű maga is az előítéletek áldozatává vált rendőr. A rendőrségi jelentés szerint „egy csoport roma etnikumú személyt” füleltek le, ellenük kellett használni a fegyvert. Azt már kevesen fogják firtatni, hogy mekkora is volt az a félelmetes csoport. (Egyes értesülések szerint hárman voltak, két férfi és egy gyerek.) Arra is kevés az esély, hogy a gyilkosról megállapítsák, nem önvédelemből ölt, hanem tévedett. Az is lehet, hogy a ballisztikai vizsgálat kideríti, hogy a rendőr valójában Levente lábára célzott, csak a golyó megpattant egy gallyon és irányt változtatott...

Ez annál valószínűbb, hogy Brassóban két televíziós társaság rivalizálása idején felgyújtott igazgatói autó esetében is megállapították a minap, hogy a tüzet mezei pockok okozták.

De talán mégis győz az igazság és a rendőr is elgondolkozhat azon, hogy tévedett, hogy a túlbuzgóságért néha akkor is fizetni kell, ha a Nagyhatalmú államot véded a kisembertől.

Kimaradt?