Bogdán Tibor: Bízzunk – ebben a Romániában?

A szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea és a miniszterelnök, Mihai Tudose országnyi szurkolótábor előtt lejátszott mérkőzésének első félidejét a kormányfő nyerte, a második részben viszont Liviu Dragnea diadalmaskodott. A meccs azonban egészében véve Liviu Dragnea győzelmével zárult.

A pártelnök ugyanis megszilárdította tekintélyét pártja élén, ahol csak úgy, saját kedvtelésére, továbbra is kormányokat, kormányfőket válthat le, szavára vigyázzba vágják magukat a miniszterek, a parlamenti többség, és ha minden úgy megy, ahogyan elképzelte, akkor az igazságszolgáltatásra, a titkosszolgálatokra, a számvevőszékre, valamennyi állami intézményre is kiterjeszti hatalmát, és az elnöki hivatal sem érezné túl jól magát.

Ez úttal újabb lázadó kormányfő hódolt be neki. Mihai Tudose, akit Dragnea a „párhuzamos állam” álcázott emberének tartott, egyetlen éjszaka alatt „merőlegessé vált” a „párhuzamos államra”, aminek köszönhetően megőrizhette tisztségét. Valamint a pártelnök a hatalmát az egységesnek hazudott párt fölött. Amit Dragnea jóval fontosabbnak tartott.

Dragnea korrupcióval vádolt emberei – Sevil Shhaideh és Rovana Plumb – a kormányban maradtak, és bár már nem miniszterek, de a pártelnöknek köszönhetően nagy befolyással rendelkeznek új tisztségeikben is. Liviu Dragnea komaasszonyának, Sevil Shhaidehnek „egyszerű” kormánytanácsosként is feltehetően döntő beleszólása lesz egykori minisztériuma több tíz milliárd lejes pénzalapjainak szétosztásába – a szociáldemokrata kiskirályoknak nem kell tehát félniük, hogy pénz nélkül maradnak.

Azért pedig, hogy Rovana Plumb ellen ne induljon bűnvádi eljárás, a szociáldemokraták „csudajogásza”, Eugen Nicolicea még Románia földrajzát is átírta, mesteri bűvészmutatvánnyal eltüntette a Duna Pavel-ágát, amely szerinte már nem létezik, feltöltődött, azaz partja átkerült a Belina sziget túlsó oldalára, vagyis Belina szigete már nem sziget, értelmetlen tehát a Belina szigete fölötti tulajdonjogról beszélni. Ha szükség lenne rá, Nicolicea a Dunát is könnyűszerrel eltüntetné.

A szintén korrupcióval vádolt Viorel Ilie megőrizhette miniszteri tisztségét is, nem, nem szakértelme vagy becsületessége miatt, hanem azért, mert menesztése esetében a szociáldemokraták kormányzási partnere a szövetség felmondásával, azaz a kormánykoalíció felbomlásával fenyegetőzött. Ami igen csak zavarba hozná Liviu Dragneát, akinek ez esetben az RMDSZ-t kellene megnyernie partnerének, amihez teljesítenie kellene a romániai magyarságnak követeléseit, amelyeket – a bukaresti politikusok szerint a kisebbségi jogok tiszteletben tartása tekintetében világbajnok – Románia mindeddig sikeresen elodázott.

Az új kinevezésekkel nem hogy kevesebb, de egyenesen több lett a korrupcióval vádolt vagy gyanúsított kormánytagok száma, hiszen az új tárcavezetők szintén bűnvádi dossziéban szerepelnek.

Shhaideh asszony helyét Paul Stănescu foglalta el, aki igencsak családszerető honatyának lehet. Ő maga szenátor, testvére képviselő, felesége tanácsos az oktatási minisztériumban, apja tavalyig, 75 éves koráig Vișina település polgármestere volt, nászasszonya tanfelügyelő lett (miután nem érte el az iskolaigazgatói beosztáshoz szükséges pontszámot).

Stănescu neve gyanúsítottként szerepel Darius Vâlcov korrupciós dossziéjában: állítólag több társával egyetemben illegálisan juttatott pénzt az időközben megszűnt FC Olt labdarúgó csapatának, amit tanúsított a számvevőszék is, amelyet a volt szociáldemokrata miniszterelnök, Nicolae Văcăroiu vezet, őt pedig igazán nem lehet szociáldemokrata ellenességgel megvádolni.

Rovana Plumb helyét – Rovana Plumb embere vette át: Marius Nica politikai pályafutása során árnyékként követte mindenhova védnökét. Az új közlekedési tárcavezető Felix Stroe, a haditengerészet volt aktív tisztje, egykori hadihajó parancsnok lett, így, ha autópályák feltehetően továbbra sem épülnek majd, reménykedhetünk viszont hullámveréstől mentes, sima vízi utakban.

Stroe neve szintén ott szerel Cătălin Voicu bűnvádi dossziéjában, 2010-ben az Országos Korrupcióelleni Ügyészség is kihallgatta, 2015-ben az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség pedig összeférhetetlennek minősítette, mivel egyszerre töltötte be a helyi tanácsos és egy vállalat vezérigazgatói tisztségét. Egyébként részvényese, társult tagja turisztikai, kereskedelmi, ipari termelést folytató, élelmiszeripari és szolgáltatási cégeknek. Azaz mindennel foglalkozott, csak közlekedéssel nem. Ennek viszont az az előnye, hogy közlekedési miniszterként semmiképpen sem vádolható elfogultsággal. Ja, és a kémlehárításnál is dolgozott, meg iskolás korában szekus besúgó volt, a Konstanca megyei Cumpana községben pedig utca viseli a nevét, mert bevezette a vizet és a kanalizálását. Persze, nem saját pénzéből – amiért talán még megérdemelné, hogy esetleg utcát nevezzenek el róla (bár ezt inkább csak dicső halottakról szóltak) –, hanem közpénzből, azaz a lakosság zsebéből.

Nos, ezt a kormányátalakítást még csak kozmetikázásnak sem lehet nevezni, hiszen a kormány arca bizony, továbbra is „rücskös” maradt.  És lassan a jámbor választók is egyre kevésbé adnak hitelt a szociáldemokraták választási jelmondatának: Bízzál Romániában!

Kimaradt?