Bogdán Tibor: Irma, te – drága…

Október elsejétől drágul a gáz. Meg a villany. Meg az üzemanyag. Ami aztán maga után vonja mindenfajta árucikk (elsősorban az élelmiszerek) és szolgáltatás árának emelkedését is. És drágul a bankkölcsön és többe kerülnek majd a hitelrészletek.

De hát Romániában az utóbbi 28 évben minden egyre drágább lett (az emberéletet kivéve, továbbá jelentősen kevesebbet ér az elvűség, a tisztesség, a becsület, meg a hasonló divatjamúlt dolgok. De most nem erről lesz szó).

Hanem azokról, akiket – a divatjamúlt dolgok mellett – annyira nem érdekelnek a kisemberek napjait megkeserítő áremelkedések, hogy csak megvonják a vállukat a hírre. Vagy meg sem vonják, miért strapálnák magukat. Egyébként is, ha minden drágulásra vállat rándítanának, még azt hihetné valaki, hogy ideges tikjük van.

Azaz kedves politikusainkról.

Vállvonogatásról pedig már csak azért sem lehetne szó, mert legtöbbjüknek fogalmuk sincs a sorozatos drágulásokról, arról, hogy mennyibe kerül egy kenyér, egy kiló krumpli, paradicsom, hús…

Az energiaügyi tárcavezetőnek, Toma Petcunak például halvány (benzin)gőze sincs arról, hogy mennyibe kerül egy liter benzin. Alighanem nagyon kevés olyan ország van a világon, ahol helyén maradhatna egy energiaügyi miniszter, aki nem vágja kapásból az üzemanyagárakat, nem csak országában, de a nemzetközi piacokon is.

Nos, Románia ilyen ország.

A miniszter úr magyarázatát, miszerint azért nem ismeri az üzemanyag árát, mert nincs kocsija, még Karinthy Frigyes is megirigyelhette volna, aki remekbe szabott humoreszkjében, a Magyarázom a bizonyítványomban a köntörfalazás igazi mesterének bizonyult.

Ionuț Misa pénzügyminiszter szintén nem figyeli a benzin árának alakulását, mivel autóját sofőr vezeti, de a benzinárra vonatkozó kérdésre az oktatási tárcavezető, Liviu Pop sem tudott válaszolni, mert mindig a feleség tankol, méghozzá eléggé ritkán, havonta legfeljebb egy alkalommal.

Tudják, miért nincsenek tisztában a benzinárakkal a mélyen tisztelt miniszter urak? Mert állami gépkocsijuk üzemanyagköltségeit az állam fizeti. (Csak feltételezés: de ebből az üzemanyagból alighanem jut saját autójukba is. Nem véletlen, hogy a tanügyminiszter felesége oly ritkán jár a benzinkútnál). És miből fizeti a miniszter urak benzinköltségeit az állam? Az adófizetők, vagyis a mi zsebünkből. A miniszter urak feltehetően úgy gondolják, elég, ha ismerik az üzemanyagárakat azok, akik kifizetik. Hát ezért közömbös számukra, hogy mennyibe kerül egy liter benzin.

De hát ők csak egyszerű kis miniszterek, akikből huszonhét darab van a kis ország nagy kormányában. Legyinthetnénk rá, abban reménykedve, hogy ha nem ismerik az üzemanyagárakat, akkor nem is drágíthatják azokat.

De mit kezdhetnénk Călin Popescu Tăriceanuval, a szenátus elnökével, aki ebben a tisztségében az ország második emberének számít az államfő után (utóbbinak szerencséje van, mert még senki nem tette fel neki a kérdést, hogy mi mennyi)… Liviu Dragnea kormánykoalíciós partnere ugyanis egyszerűen tagadja, hogy drágult volna a benzin, holott mindenki tudja, hogy az utóbbi napokban szép csendesen kúsztak fel az üzemanyagárak. Ráadásul Călin Popescu Tăriceanu  nagy motoros, mint mondotta, idén nyáron 2000 kilométert tett meg az országban. De hát nagy valószínűséggel az ő motorkerékpárjába is mi vesszük meg a benzint.

A legeredetibb magyarázattal azonban alighanem a kormány feje, Mihai Tudose állt elő. Szerint ugyanis az üzemanyag nem a jövedéki adó miatt drágult Romániában, hanem a Floridán végigvonult Irma ciklon miatt.

Nos, ebben annyi igazság vagyon, hogy – bár a Brent olaj ára nem indokolja a drágulást – az Irma hurrikán miatt nőttek a finomítói árrések, miután több amerikai finomító működése leállt, így tehát nagyobb lett a kereslet az európai termékekre, amely felhajtotta az árakat. Csakhogy az Egyesült Államokban októberre már visszaállt a termelés – minálunk pedig éppen októbertől emelkednek az árak.

És mit tehet ebben az esetben a kisember? No, meg a hatmillió gépkocsi-tulajdonos, az ismét dráguló közszállításért még többet fizető  további milliók, a költségek újabb drágítására kényszerű és így klienseket veszítő szállítási vállalatok…

A rendkívül egyszerű megoldást a volt miniszterelnök, Victor Ponta mondta ki: legyenek maguk is miniszterek vagy politikusok, így mentesülnek ezektől a gondoktól.

Érdemes megfogadni a tanácsát. Politikusként Victor Ponta jól tudja, hogy miről beszél…    

Kimaradt?