Ambrus Attila: Ha gáz van, ott a benzin

Az elmúlt hetekben folyton eszembe jut Caragiale egyik kevésbé ismert karcolata. Politikus érkezik a faluba, ahol szóba elegyedik egy paraszttal. Dicséri a pártját, dicséri magát, a paraszt sűrűn helyesel. A korteskedő úr akkor döbben meg, amikor az egyszerű ember megvallja, mégsem szavazna rá, mert megígérte az ellenpárt képviselőjének, hogy őt választja, s ezért kapott is egy polt, azaz húsz lejt. De nem sokáig töpreng, alkut ajánl: Ha a paraszt neki adja az ellenfele által fizetett húsz lejt, negyvenet ad cserébe, ami azért mégiscsak jobb ár egy szavazatért.

A Tudose-kormány most igyekszik visszakérni, visszalopni azt a frány ellenére vannak jelentős eltérések a polt, ami nagyon hiányzik a költségvetésből.

A hasonlóság ellenére jelentős különbségek is vannak Nea Iancu szatírája és a ma történesei közt. Amit a Tudose-kormány – a Szociáldemokrata Párt és az ALDE jóváhagyásával, sőt kérése – művel, az odavágja a gazdaságot is. A minimálbér növelése, a hatékonyság növelésének hiányában nehéz helyzetbe hozta a mikro- és kisvállalkozásokat, a ma behirdetett, és sűrűn magyarázott üzemanyag illeték visszaállítása pedig növeli az inflációt.

A Szociáldemokrata Párt elsöprő győzelmet aratott a legutóbbi választásokon, s a sikerének egyik kulcsa az volt, hogy bérnövekedést és adócsökkentést ígért.

Alig fél évvel a választások után már a szociáldemokraták is rájöttek, hogy a termelékenység növelése nélkül egyszerre adót csökkenteni és a béreket emelni, nem lehet. Ezért elodázták a bérek újabb emelését, az egységes bértábla alkalmazását, megelégedtek azzal, hogy a parlamenti képviselők juttatását növelték. A kormány igyekezett kiegyenlíteni a keletkezett költségvetési hiányt, el kezdtek beszélni a szolidaritási adó bevezetéséről, amit a nagyobb jövedelműek fizettek volna meg, a részmunkaidősök társadalombiztosítási illetékének és adójának a minimálbéren foglalkoztatottak járulékaihoz való igazításáról, illetve arról is, hogy a cégek jövedelemadóját eltörlik és a pénzforgalmi adót avatják általánossá. Erre felhördültek a multik, így a kormány gyorsan visszatáncolt, csak a minimálbérnél kevesebből élő részmunkaidősök adója nőtt.

De miért is van pénzszűkében a román kormány? Nem az áfacsökkentés és az alacsony profitadó miatt – derült ki az Európai Bizottság által készített Adózási tendenciák az Európai Unióban – 2016 című kiadványból.

Európa legnagyobb gazdasága a német, a szövetségi köztársaság éves központi költségvetésének 38 százaléka származik adóbevételekből. Románia esetében ezek csupán 28 százalékát adják az állami büdzsének. Az európai mércével mérve viszonylag alacsony romániai áfa ellenére, az áruforgalmi adóból befolyó pénz a költségvetés 7,8 százalékát adja, Németországban ellenben csak 7 százalékát. A cégek nyereségének megadóztatását illetően is eléggé hatékony Románia, ez a költségvetés 2,2 százalékát biztosítja, ami csak kevéssel marad el a németek 2,4 százalékától.

A gond azzal van, hogy a német államkasszába befolyó pénznek 8,9 százaléka jövedelemadó, míg Romániában mindössze 3,7 százalék. Jelentős eltérés van a két ország között a szociális járulékok behajtásának hatékonysága tekintetében is: Romániában ezek a központi költségvetés 8,5, Németországban pedig a 15,1 százalékát adják. Ha egy 20 milliós országban csak 5 millió munkavállaló van, akkor nem lehetnek jelentősek a költségvetés bevételei.

„Mostanáig abban az illúzióban éltünk, hogy lehetséges kevés adót fizetni úgy, hogy a költségvetési kiadások nagyok, hogy lehet emelni a közalkalmazottak bérét, és emellett még autópályákat is tudunk építeni. A politikusok táplálták ezt az illúziót, arról győzködvén a választókat, hogy létezik egy csodás megoldás. A valóságban ilyen nincs” – jelentette ki a Grindeanu-kormány eredménytelenségeit és a Tudose-kormány szándékait elemző Aurelian Dochia gazdasági szakértő.

A Szociáldemokrata Párt is kezdi ezt felismerni. Még ha beismerni nem is fogja. Hiszen a politikum Romániában állandó kampányban van. S mindig hajlandó többet ígérni, ha egyik kezével adhat, a másikkal pedig elődeinél is többet elvehet.

Fotó: northwestbuffalo.org

Kimaradt?