Ambrus Attila: Magyarok mint marslakók

Idén lesz hetvenöt éve, hogy Orson Welles A világok harca című H. G. Wells-mű rádiójáték-változatával megmutatta, milyen félelmetes hatása lehet a modern médiának. Welles élőben közvetített az ellenséges marslakók földetéréséről New Jersey államban, majd a New York elleni sugár- és gáztámadásról. Howard Koch olyan valósághű forgatókönyvet írt – váratlan programmegszakításokkal, gyorshírekkel és különböző hanghatásokkal –, hogy rengetegen elhitték: amit hallanak, az valóban megtörténik. A Princetoni Egyetem tíz évvel későbbi tanulmánya szerint legalább egymillióan kerültek így vagy úgy a műsor hatása alá.

Scott O'Callaghan, a South Vermont College humántudományi professzora úgy vélekedett, hogy a műsor hatása „kikristályosította azokat a feszültségeket és félelmeket", amelyek az amerikaiakban éltek.

Ezekre a gyakran atavisztikus félelmekre építenek ma is Welles késői epigonjai, kisformátumú újságírók, akikre talán még ez a jelző is hízelgő, inkább médiamanipulátoroknak kellene őket hívnunk. Ez elég csúnya szó, illik rájuk. Az Antena 3 (ál)hírcsatorna műsorvezetőire.

A csatorna félreérthetetlenül a kormánykoalíció zsebpártjának az adója. Így eddigi ellenzékiségéről le kell mondania, s ezáltal nézettsége is csökken. Hogy ez a zuhanás ne legyen drámai, s a tömeghisztériát, amelyet az elmúlt években keltett, fenn tudja tartani, „marslakókra" van szüksége. Akik kikristályosítják azokat a feszültségeket és félelmeket, amelyek a többségi lakosságban élnek.

A tévécsatorna mentora, egykori tulajdonosa mindig is marslakókként bánt az erdélyi magyarokkal. Politikai ragadozóként azt is jól érzékeli, hogy a szolgálatában álló zsebpárt számára veszélyt jelent az RMDSZ, hiszen helyettesítheti a Konzervatív Pártot a kormánykoalícióban, s hogy ez bármikor megtörténhet, erről Victor Ponta kormányfő is félreérthetetlen jeleket küldött. Így az utóbbi hetekben Dan Voiculescu televíziója kendőzetlenül uszít a magyar közösség ellen. A legaljasabb manipulációs technikák bevetésétől sem riadnak vissza.

A hírtévé Mihai Gâdea által vezetett műsorában kilenc meghívott honfi – újságíró és politikus – minősíthetetlen hangnemben beszélt a székely szimbólumokról, rongynak nevezték a székely zászlót, gúnyolódtak a telefonon bekapcsolódott Tamás Sándor háromszéki tanácselnökkel. És mintegy végső argumentumként, hogy a marslakó székelyek el akarják foglalni az ősi román földet, azt hozták fel, hogy Kovászna megye tanácsának honlapja nem olvasható román nyelven. Az állítás alátámasztására egy Photoshop programmal meghamisított képernyőmentést mutattak be.

Aztán valószínű figyelmetlenségből, a műsorban közzétettek egy másik képernyőmentést is, amelyen már látható volt a nyelvváltó gomb. A műsorvezető viszont úgy tett, mint aki nem látja, és ezzel megsértette az az információk pontos, ellenőrzött, részrehajlás nélküli és jóhiszemű közlésére vonatkozó szakmai-etikai és törvényi előírást.

Sőt kimerítették az uszítás bűntettét is, hiszen a műsorba szintén bekapcsolódó védelmi minisztert arra sarkalták, hogy lépjen közbe, számolja fel ezt az „orcátlan gyakorlatot." Erre pedig védelmi miniszterként, ugye, egyetlen lehetősége van: a katonai beavatkozás...

Az Active Watch médiafigyelő ügynökség kiderítette és bizonyította, hogy a Megyei Tanács román nyelvű honlapja 2003 óta elérhető és azóta folyamatosan frissül! A félretájékoztatásért az adó megbüntetését kérte az Országos Audiovizuális Tanácstól.

A pénzbírság természetesen meg se kottyan a médiatrösztnek. Ám a jelenség komolyságát nem szabad lebecsülni. „Welles a világok harcával megmutatta, hogy ezt a hatalmat nem lehet félvállról venni" – írta a manipuláció veszélyéről szóló könyvében Scott O'Callaghan. S ha ez a hatalom az emberek, csoportok közti ellentétek szításának a szolgálatába szegődik, meg kell állítani. Amíg nem késő!

Hogy mit tehetünk mi, egyszerű romániai marslakók, akik a gyűlölet elharapódzásának azonnali, közvetlen szenvedői lehetünk? Ne gondolják azt, hogy semmit! Van egy hatalmas fegyverünk, amit ugyan gyakran sokáig és kétségbeesetten kell keresnünk. A távirányító. Ha más csatornára kapcsolunk, mindjárt nem mérgeznek minket a pszeudoújságírók, bértollnokok nyilai. A küzdéshez márpedig – mondta nagyapám – legalább két ember kell.

Amikor pedig kilencen rohannak zombi ábrázattal nyüszítve rád, mérlegelj, érdemes-e értelmes vitában reménykedned. Talán – ahogyan a Z'Zi Labor eredményei mutatják – a csahosok faképnél történő hagyása a legfrappánsabb válasz.

Kimaradt?