Bogdán Tibor: Magyar modell – Romániában

Az utóbbi időben Románia mintha „ősi ellenségét”, Magyarországot utánozná.

Magyar mintára Romániában is harcot hirdettek a bankok ellen, felvetődött a vasárnapi boltbezárás gondolata, vizsgálják, hogy a romániai szupermarketekbe azonos márka alatt azonos minőségű élelmiszereket kerülnek-e, úgy vélik, hogy a multik kiszipolyozzák az országot, az Európai Unió pedig gúzsba köti a reformoktól amúgy is visszariadó kormányt, akadályozza az ország fejlődését. Divatba jött a sorosozás, hírek szerint a Grindeanu-kormány egy időben a magánnyugdíj-pénztárak lenyúlását is fontolóra vette, a nyomasztó parlamenti többséggel rendelkező, bűnvádi dossziék főszereplői által vezetett kormánykoalíció igyekszik amolyan bársonyos diktatúrát bevezetni.

Romániában is hódít, akárcsak nyugati szomszédunkban a populizmus, aki pedig szót emel mindez ellen az föltétlenül külföldi hatalmak ügynöke, haza- és nemzetáruló, Soros-bérenc (a harmincas években divatos zsidóbérenc „szalonképes” változata), netán komcsi, esetleg liberális (utóbbi Közép-Kelet-Európában valóságos szitokszóvá lett). Az Európa-ellenes, idegengyűlölő kormány számára ez remek alkalom arra, hogy az ország fejlődését – évente sok-sok milliárd térítésmentes euróval – megakadályozó Brüsszeltől elvitassa az ország szuverenitásának azokat az elemeit, amelyek átengedésére az uniós tagság elnyerésekor egyébként határozott ígéretet tett.

A kormányzat kudarcaira ma már léteznek ilyen vagy olyan, de mindenképpen külföldi erőket okoló „hibaelhárító forgatókönyvek”, amelyek leple alatt, a kitalált ellenséggel való hadakozás ürügye alatt büntetlenül lehet lopni, csalni, szinekúrákba helyezni pártklienseket, rokonokat, ismerősöket, korrupt politikusokat. Így vezető tisztségekbe kerülnek a szakmájukhoz semmit sem értő kegyencek, (és az a jobbik eset, ha egyáltalán van szakmájuk), több pártnak is „örök hűséget” fogadó „lojális” pártvándorok.

Friss példa: a kutatási tárcavezető, Şerban Valeca a tudományos kutatómunka négy alapvető intézete éléről neves külföldi egyetemeken oktató szakembereket korrupcióval gyanúsított személlyekkel, szociáldemokrata helyi tanácsossal, szakszervezeti vezetőkkel, tudományos munka nélküli „kutatókkal”, fantom akadémiák tagjaival, egyéb „pártkatonákkal”cserélt le.

A Tudományos Kutatási, Gyártástervezési és Újítási Országos Etikai Tanácsból a szó szoros értelmében kirúgtak négy, híres külföldi egyetemen tanító román kutatót. Helyüket az utóbbi időszakban igencsak Európa- és magyarellenes, antiszemita és idegengyűlölő álláspontra helyezkedő Román Akadémia egyik 70 éves tagja, továbbá a tervezési alkalmazottak szakszervezeti képviselője, a gyakorlatilag csak névleg létező Román Kutatási Munkáltatók tagja, a bukaresti polgármesteri hivatal névtelen tanácsosa, valamint az Ecaterina Andronescu által vezetett bukaresti Műegyetem tanára foglalta el.

A Tudományos Kutatás Országos Tanácsából a bostoni Harvard Medical School és a University Campus Suffolk intézményekben valamint a Bécsi Egyetemen tanító szakembereknek kötöttek útilaput a talpára. Székükbe a fantomintézményként ismert Orvosi Tudományos Akadémia „akadémikusa”, a funduleai Országos Kutatóintézet kutatója, a már említett Román Kutatási Munkáltatók valamint a Tudományos Technikai Akadémia képviselője és egy szakszervezeti tag került.

A tervezési stratégiákat megalapozó Fejlesztési-Kutatási és Újítási Konzultatív Kollégium új tagja lett a Tudósok Akadémiájának, továbbá egy felsőoktatási intézménynek egy-egy képviselője valamint egy kutatási szakszervezeti tag – utóbbi szerint a Măgurelén felavatott, a világ egyik legerősebb lézere mögött hatalmas pénzügyi szélhámosság áll. De az új tagok között van az Egészségbiztosítás Pénztár lenyúlásával vádolt, kétes hírű orvos-politikus, Dan Voiculescu pártjának volt alelnöke, valamint a gyulafehérvári December 1 Egyetem paptanára, aki egy korrupció miatt három éves börtönbüntetésre ítélt politikus „tudományos könyvét” szerkesztette. Helyüket korábban szintén neves külföldi egyetemek tanárai foglalták el.

Ugyanakkor számos állami intézmény élére szociáldemokrata politikusok feleségei, rokonai, gyermekei kerültek, ugyancsak ők nyerik meg a pénzes kormánymegrendeléseket is… Ismét beindult tehát a folyamat, amely révén értéketlen pártkatonákból lesznek egyik napról a másikra milliomosok.

Ugyan Romániában még nincsenek Mészáros Lőrincek, akiknek vagyona egyetlen év alatt 100 milliárd forinttal – másfélmilliárd lejjel – gyarapodik, de hát Romániába minden későbben gyűrűzött be, mint nyugati szomszédunkba. Fel fognak tehát ők is bukkanni, legyünk derűlátók. És bízzunk abban is, hogy minden hatalmas vagyon mögött ott lapul egy hatalmas bűntény – ami Romániában egy idő óta még ki is derül...

Kimaradt?