Sike Lajos: Már bocsánat!

Ha elhivatottság, érdekérvényesítés és a napi politika által kívánt taktikai érzék szerint kellett rangsorolni az erdélyi magyar önkormányzati vezetőket, Kovászna két alapemberét, Tamás Sándor megyei elnököt és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert mindig a legjobbak közé tettem. Pár napja viszont úgy látom, hogy mégsem elég taktikusak, de az is lehet, hogy csak nem elég őszinték.

Néhány olyan kijelentésükre gondolok, amelyet a sajtó (köztük a maszol.ro) leközölt Mesterházy Attiláék kolozsvári látogatásával kapcsolatban. Nem kérnek az MSZP-ből, és nem tartanák kívánatosnak, hogy a Székelyföldre látogassanak! – állítják. Az ok úgymond a szocialisták nemzetellenes politikája, különös tekintettel a 2004-es választásokra, amikor a határon túli magyarok elleni szavazásra biztatták az anyaországiakat.

Csakhogy a mostani, teljesen megifjodott MSZP-t, nem a moszkvai pártfőiskolán végzett Gyurcsány Ferenc, hanem nyugati egyetemeken Suma cum laude minősítéssel diplomázott Mesterházy Attila vezeti, aki ráadásul fiatal korával összefüggésben még KISZ-tag sem lehetett, mint Orbán Viktor, Kövér László és még jó néhány társuk!

Ráadásul Mesterházi tisztességes emberhez méltóan nyilvánosan bocsánatot kért az erdélyi magyaroktól az MSZP korábbi rossz nemzeti politikájáért, olyan bűnökért, amelyekért ő azért sem felelős, mert nem volt döntési helyzetben.
Nem az lett volna bölcsebb, ha Tamás és Antal inkább úgy fogalmaz, hogy az MSZP most meghirdetett nemzetpolitikájának gyakorlatától teszik függővé, hogy majd fogadják vagy nem fogadják Mesterházyt?

Mit szólnának hozzá, ha őket is Nagy Ferdinánd vagy más kommunista székely vezető tettei alapján ítélnék meg? Na mit? Jó taktikai érzékkel már csak azért is meg kellett volna előlegezniük a bizalmat, mert nagyon sok minden arra vall: a következő évek a szocialisták évei lesznek Európában. S a változás nem keletről, hanem nyugatról jön. Márpedig, ami nyugatról indul, az hatással szokott lenni a Kelet-Európára is, így Magyarországra és Romániára. Éppen ezért nincs kizárva, hogy Pesten másfél év múlva olyan kormány lesz, amely nem fog több pénzt adni a határon túli magyar pártok összeugratására.

Mert kedves Tamás és Antal barátaink, nagyon szomorúak lennénk, ha nem látjátok vagy rosszul értelmezett taktikai okokból úgy tennétek, hogy nem is akarjátok látni: mi energiát és pénzt fektetett be a Fidesz az elmúlt tíz évben a titeket mindig jó pozíciókba segítő RMDSZ szétverésére! Osztom kollégám e rovatban megjelent véleményét: nemcsak az elhibázott népszavazás ártott nekünk, de legalább ennyit ártott magyar érdekeink képviseletének állandó gyengítése is. Akkor kérjenek bocsánatot az erdélyi magyarságtól azok is, akik a megosztottságot,a kirekesztettséget behozták nekünk!

Kíváncsiak lennénk: azok az RMDSZ-s szavazók, akik a két elöljárót a Fidesz támogatta MPP és EMNP jelöltjeivel szemben legutóbb is biztos pozícióba juttatták, vajon hány százalékban osztják Tamás és Antal véleményét?

Kimaradt?