Kustán Magyari Attila: Amit már hallottunk és amit még nem

Már hallottuk, hogy minket elnyomnak, mi többet érdemelünk, nekünk minden kijár. Még nem hallottuk, hogy másokat is elnyomnak, mások is többet érdemelnek, nekik is minden kijár. Aki minket üldöz, az nem tudja, hogy mi mit gondolunk magunkról. Ő csak azt tudja, hogy ő mit gondol rólunk, és nem érdekli, hogy egyeznek-e a véleményeink. Akiket mi üldözünk, azokról nem akarjuk tudni, hogy mit gondol magáról és az sem érdekel minket, hogy egyezik-e a véleménye a miénkkel. Üldözöttből leszünk hóhérok és hóhérból üldözöttek. A magunk csapdájába lépünk folyton.

Már hallottuk, hogy aki védi a cigányt, az költözzön közéjük vagy vigyen magával haza párat. Még nem hallottuk, hogy egy magyar egy magyar hajléktalant magához vett volna, vagy egy magyar a magyar szegénynegyedbe költözött volna önszántából. Aki védi a cigányt, az a magyart is védi. Mert aki védi a cigányt, az az embert védi, aki védi a magyart, annak is az embert kell védenie.

Már hallottuk, hogy a cigányok lopnak. Még nem hallottuk, hogy ez nem magyarázat, hanem diagnózis. Már hallottuk, hogy ha a magyar nem dolgozik, vagy lop vagy öl vagy erőszakol, akkor az egyedi eset és nem egy közösséget jellemez. Még nem hallottuk, hogy ha a cigány nem dolgozik, vagy lop vagy öl vagy erőszakol, akkor az egyedi eset és nem egy közösséget jellemez. Ilyenkor arányokat emlegetünk. Mi csak néha, ők szinte mindig vagy mindig. Arra nem emlékszünk, hogy a munkát ki vette el előlük, mert akkor a tükörrel találkoznánk. Azt nem akarjuk elmondani, hogy ki miatt nem járnak iskolába. A többség, a hatalmon levő mindig felelős a többiekért. Amikor mi voltunk a többség, felelőtlenek voltunk. De ezzel nem akarunk szembenézni. Mi soha semmiben nem voltunk bűnösek, de mindig áldozatok vagyunk. Nekünk mindig igazunk van.

Már hallottuk, hogy vannak cigány barátaink, de. Még nem hallottuk, hogy nincsenek cigány barátaink, de. Már hallottuk, hogy nem vagyok rasszista, de. Még nem hallottuk, hogy rasszista vagyok, de.

Már hallottuk, hogy a CEU-t be kell zárni, mert Soros. Már azt is halljuk, hogy a Sapientiát is bezárhatják, mert Orbán. Még nem hallottuk, hogy egyiket sem kell bezárni. Mert nem kell bezárni egy egyetemet. Ha tetszik az egyetem, ha nem.

Már hallottuk, hogy Európa gyenge és rossz, még nem hallottuk, hogy ezek szerint mi magunk vagyunk gyengék és rosszak. Már hallottuk, hogy Putyin erős és jó, még nem hallottuk, hogy a rokonaink és barátaink keletre költöztek volna, és nem nyugatra. Már hallottuk, hogy az erőskezűség jó, még nem hallottuk, hogy az erőskezűség jó Romániában a kisebbségi magyaroknak.

És még sok mindent nem hallottunk. Amíg csak címkézünk és címkéznek, elnyomunk és elnyomnak, gyújtogatunk és gyújtogatnak, bezárunk és bezárnak, addig ez lesz. Rajtunk is múlik.

Kimaradt?