Bogdán Tibor: Egyszerű hülyeségek – veszélyes ostobaságok

Az elhúzódó, országossá terebélyesedett tüntetésektől szűkölő politikusok igyekeznek a legképtelenebb érvekkel magyarázni a megmagyarázhatatlant, a börtönajtókat szélesre táró, a bűnvádi perek százait érvénytelenítő, az éj leple alatt született döntésüket – amely most már remélhetőleg rémálmokat okoz nekik.

Fantáziájuk szinte határtalan. Az egyik szociáldemokrata észkombájn szerint nagy tévedés a tüntetések amolyan jelmondatává vált állítás, miszerint a hírhedett sürgősségi kormányrendeletet kidolgozó Grindeanu-kormány az éj leple alatt dolgozott, akárcsak a besurranó tolvajok. Sorin Bota állítása szerint ugyanis ha a jogszabályt nyáron, a nyári időszámítás szerint fogadják el, akkor bizony még javában sütött volna a nap.

Hát nincs igaza? Még ha nyáron nem is ragyog már ilyenkor a nap, de azért még szürkület van, vagy legalábbis koraeste. Valóban, módosítani kellene a tüntetők jelmondatát: a kormány nem csak éjszaka, de este is, szürkületkor is tud lopni. Azt is mondhatnánk, hogy politikusaink éjt nappallá téve, minden napszakban tudnak lopni. Micsoda szamárság az, hogy csakis éjszaka, ilyet csak Soros lenne képes mondani…

Ha a kormány, mi több, a román politikusok hallgatnának rám, áttennék székhelyüket a sarkvidékre, ott fél évig tart a nappal – lophatnának hát kedvükre. A másik fél évben pedig éjszaka van, ekkor pedig a parlamentben érezhetnék magukat: nyugodtan szunyókálhatnának.

És az is tökéletesen igaz, hogy a sürgősségi kormányrendelet megjelenésekor Bukarestben ugyan már jócskán beesteledett, de Los Angelesben például még koradélután volt. Persze az is tény, hogy ha az Egyesült Államokban teszik meg ugyanezt, ott azonnal lapátra kerülnek…

Egy másik szocdem zseni, Șerban Nicolae figyelmeztette az ellenzéki honatyákat, akik a parlamentben a tüntetőkkel szolidarizálva mobiltelefonjuk bliccét felkapcsolták, hogy reméli, magánmobiljukat és magánelőfizetésüket használták, nem pedig szolgálati telefonjukat – a parlament által fizetett előfizetés kárára…

A nagyszerű román szatirikus internetes oldal, a Times New Roman már közölte is, hogy a legújabb hírek szerint a Nokia felújítja a szenátor számára régi, 3310-es modelljét, amely még megfelel a honatya IQ-jának.

Mindezek ugye, csak „egyszerű” hülyeségek. Ám vannak azonban veszélyes ostobaságok is.

A legnagyobb román hírszerző struktúra, a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Adrian Țuțuianu szerint ugyanis a sajtóban nyugodtan dolgozhatnak álcázott hírszerző ügynökök, mivel ez a művelt nyugati államokban is így történik. És ennek bizonyítására „leleplezte”– Walt Disneyt, a rajzfilmek atyját, aki „egy adott pillanatban” a CIA-nak dolgozott.

A titkosszolgálat „fő ellenőre” szerint, más területeken ugyan tilos, de a sajtóban nyugodtan lehetnek titkos ügynökök, hiszen az újságírók jó információkkal rendelkeznek, ismeretségi körük is kiterjedt – remekül megfelelnének tehát a célnak (mint például a honatyák, a politikusok, az ügyészek, a bírók, akik maguk sem szűkölködnek mindebben).

Hogy milyen célnak? Erről hallgatott, de könnyű kitalálnunk. Az újságírónak álcázott ügynökök nyilván társaikat, kollégáikat figyelnék meg, jelentgetnék fel, így könnyen ellenőrzés alá lehetne vonni a sajtó embereit. Azaz végre megzabolázható, manipulálható lehetne az eddig megzabolázhatatlannak tűnő média. És ezzel pedig végképp eltűnne az önkényeskedésre hajlamos hatalomnak mindig igen sok galibát okozó, az igazságot (ön)cenzúrázatlanul megíró szabad sajtó.

Most már csak abban reménykedhetünk, hogy a titkosszolgálatokat ellenőrző „Donald kacsa” világa nem terjed túl a rajzfilmek birodalmán.

Fotó: YouTube

Kimaradt?