Rostás-Péter István: Sebestyén úr igazoltan hiányzik

Mármint fedőnevén Ghiţă. Sebi Ghiţă, a mi hazai gyártású nullanullahetesünk. Feltűnése is izgalmas történet, (valahol már taníthatják is nemzetbiztonsági szemináriumokon), de eltűnése annál bájosabb sztori. Köztudott: egy nappal azelőtt, hogy nyoma veszett a vállalkozó-politikusnak, aki mellékállásban a SRI parlamenti felügyelőbizottságának is tagja volt, szóval kevéssel kámforrá válása előtt Sebestyén találkozott a szervek egynémely vezetőivel. Sebestyén rovásán pénzmosás, bizalmas információkkal való visszaélés, zsarolás, megvesztegetés, befolyás megvásárlása, jogosítvány nélküli gépjárművezetés szerepel, ha ezek közül csak a vádak-gyanúk fele bizonyul valósnak, máris néhány esztendő garantált és szervezett pihenés lenne az ára valamely – lehetőleg korszerűsített – büntetés végrehajtó intézményben.

No de Sebi tavaly december 19-én kora délután sebtében kereket oldott, pontosabban tövig nyomta a gázt, és faképnél hagyta az őt amúgy figyelő rendőrkocsit. Azóta csak videoüzenetben köszönt vissza, és kevert-kavart hangulatot saját tulajdonú tévéjének elküldött felvételeken. Idővel előlépett nemzetközi körözötté, és előkelő helyen áll az Interpol honlapjának fényképes tablóján is.

Sajtóreakciókban néhányan megkockáztatták őt Edward Snowdenhez hasonlítani, merthogy a DNA és a SRI közötti valósnak vélt közreműködésről ejtett el infómorzsákat és sokat sejtető kijelentéseket, mintegy „leleplezve” a gigantikus összeesküvést. Csak míg Snowden egy rendszerből defektált, és számolva a következményekkel, vállalta a szökevény korántsem kényelmes szerepét, Sebestyén úgy lécelt le, hogy a rendőrség, a határőrség, a hírszerzők és ki tudja még miféle szerzetek majdnem díszfalat álltak az eltűnéséhez.

Omar Hayssam 2006-os „szökésének” forgatókönyve kísértetiesen hasonlít az egy évtizedre rá bekövetkezett esethez: egyetlen látványos eltérés, hogy a szír üzletember júniusban hagyta el az országot, Sebi pedig decemberben startolt… lehet, hogy csak a következő utcasarokig. És még egy különbség, a Hayssam-ügy jó ürügy volt az akkori hírszerzőfőnökök lemondatására, most pedig csak annyit tudni, hogy a megyei rendőrség vizsgálatot rendelt el; azt még-már nem közölték, hogy legalább a Sebestyént követő járőrt érte-e bármilyen szakmai megintés, vagy legalább lecserélték-e a szolgálati gépkocsit egy versenyképesebb járgányra. És még egy, beteljesedő hasonlóságra is érdemes ráfigyelni: mikor és hogyan időzítődik Sebestyén meglelése. Lassan két hónapja veszett nyoma, a DNA első embere pedig ma enyhén idegesen rázta le a rá vonatkozó újságírói kérdést, a rendőrségre hárítva a feleletet.

A válasz, legyen bár bükkfanyelvű szöveg, enyhén megnyugtatna, mérsékelné személyes biztonságérzet-deficitemet, melynek mutatója, szó köztünk maradjon, kritikus értékzónába ütött át, mint Sebastian Ghiţă csodakocsijának sebességórája az utolsó gyorsítás közben.

Fotó: stiridinlume.ro

Kimaradt?