Bogdán Tibor: Elérkezett az idejük?

Van annak már vagy három-négy éve, hogy éppen e rovatban leírtam: a velejéig korrupt Romániában a korrupció elleni harc csakis odavezethet, hogy az első, teljes mé     rtékben korruptmentes intézmények – a börtönök lesznek.

Nos, ha a lottón is ennyire bejönnének jóslataim, akkor jegyzetírás helyett most a Seychelles-szigeteken lógatnám lábamat a langy tengerbe, kezemben pedig jéghideg daiquirivel teli poharat szorongatnék.

Mint például annak idején Sebastian Ghiță. Akit manapság a korrupció elleni küzdelem főhősének tekintenek azok a balszerencsés bűnöző társai, akiket utolért az igazságszolgáltatás – Romániában eléggé rövid – karja.

Persze Sebastian Ghiță nem rájuk, hanem saját magára gondol, ezért még csak negatív hősnek sem tekinthetjük, hiszen négy bűnvádi ügycsomója közül kettő már a bíróságra került és erősen cellaszagúvá vált körülötte a levegő.

Hazaküldött videofelvételeivel most kissé „szellőztetni” akar, és kitálal néhány olyan törvényszegést, amelynek maga is cselekvő részese volt. Hát már csak azért is felelősségre lehetne – és kellene – vonni, hiszen mindezekről tudott, mindezekben részt vett és mindezekről éveken át hallgatott.

Sebastian Ghiță egyetlen célja most annak bizonygatása, hogy a korrupció ellenes küzdelem nem egyéb megengedhetetlen visszaélésnél, és a milliókat, milliárdokat sikkasztó, közpénzeket lenyúló, hatalmukkal visszaélő liviudragneák, elenaudreák, miticadragomirek, danvoiculescuk – és hadd, ne folytassam a végtelen sort – egyszerűen ártatlan áldozatai az Országos Korrupcióelleni Igazgatóság és Román Hírszerző Szolgálat – pontosabban a Laura Codruta Kövesi és Florian Coldea – kettősének. 

(Persze, az már más kérdés, hogy egy ilyen szélhámos miként tudott a legfontosabb romániai titkosszolgálat második emberének bizalmába férkőzni. A Ghiță által összehordott mocsokhalmaz közepette úgy tűnik, hogy van valami hamisság is a Román Hírszerző Szolgálat keddi közleményében, miszerint a belső vizsgálat szerint Florian Coldea nem követett el törvényszegést, és ismét elfoglalhatja tisztségét, Coldea viszont a „katonai méltóságra és becsületre” hivatkozva mégis felmentését kérte… Márpedig makulátlanságához mégis férne némi kétség, mivel Coldea és Ghiță igencsak jó barátságban voltak és nem egészen eldobni való helyeken töltötték szabadidejük egy részét).

Sebastian Ghiță azt akarja elhitetni velünk – mint egyébként korábban és feltehetően a jövőben is bűnöző társai –, hogy a „kettős” által uralt igazságszolgáltatás akár az ártatlanokra is lecsaphat – mint például ugye, őrá.

A bűnvádi dossziék szereplői máris dörzsölik a kezüket a Codlea és Kövesi elleni – egyelőre még megalapozatlan és szóbeli – vádak kapcsán, ami egyértelművé teszi, hogy a „kettős” mégiscsak  jól végezte a dolgát…

Sebastian Ghiță távolról sem az igazság bajnoka. Hivatalos státusza jelenleg szökésben levő vádlott, aki volt annyira ügyes, hogy a Román Hírszerző Szolgálat székházában való poharazgatás után nyomtalanul eltűnt az országból – és egyelőre a világból is, mivel nincs az a romániai vagy európai titkosszolgálat, amely a nyomára tudna bukkanni. Pedig videokazettái volt televíziója, a Romania tévé portáján dekkolnak – csak a csomagot hozó futárt kellene elkapni vagy nyomon követni, ami még egy pályakezdő magándetektívnek sem okozna túl nagy nehézséget…

Sebastian Ghițáék valójában azonban nem a Kövesi-Coldea „kettős”, hanem az igazságszolgáltatás ellen folytatnak kíméletlen harcot. Úgy érzik, hogy a két éves felfüggesztésre ítélt Liviu Dragnea által vezetett szociáldemokraták választási győzelmét és kormányalakítását követően végre eljött az ő idejük. Ugyanolyan igazságszolgáltatást szeretnének, mint volt például a kilencvenes évek elején, Rodica Stănoiu idején, amikor Justitia istenasszonynak nem a pártatlanság kedvéért kötötték be a szemét, hanem azért, hogy ne vegye észre a törvénytelenségeket. És amikor a becsületes tisztségviselőt orvoshoz küldték és a pszichiátereknek csak azért volt kevés munkájuk, mert a hatalmasok ügyeltek arra, hogy beosztottjaik is hasonszőrűek legyenek.

Az emberek szemét kilopó Ghiță és társasága – humanitárius érvekkel is előáll: hogy embertelenek a börtönviszonyok, hogy a cellák túlzsúfoltak. És ebben még igazuk is van – azzal a kiegészítéssel, hogy a börtön azért mégsem szanatórium.

Egyébként „humanitárius szempontból” amnesztiában nem, hanem maximum kegyelemben lehet részesíteni az elítéltet, amikor is, az amnesztiától eltérően a „bűn” megmaradt, és csak szabadlábra helyezett bűnözőről beszélhetünk. A kegyelem ráadásul nem vonatkozik a felfüggesztett börtönbüntetésüket töltő személyekre. Például Liviu Dragneára.

A videofelvételeinek nyolcadik részéhez érő Sebastian Ghiță további „leleplezéseket” ígér, ami irigylésre késztetheti még az OTV Elodia sorozatát kiötlő tulajdonosát, az ugyancsak börtönbüntetését töltő Dan Diaconescut is (a két „sorozat” konkrét bizonyítékok és tartalom hiányában teljesen megegyezik egymással).

Ghiță „leleplezései” valószínűleg meghozzák majd a mérgezett gyümölcsüket, hiszen a helyi kiskirályok, a kétes hírű üzletemberek mellett nincs olyan román párt, amely – legalább titokban – ne szurkolna a hőssé avatott megszökött bűnözőnek .

Ghiță társasága már készíti is elő az amnesztia és kegyelmi törvényt, a még szabadlábon lévő nagykorruptak behűtötték a pezsgőt, a börtönben lévők pedig szedelőzködnek, készülnek haza, hogy becsületes hazafiként továbbra is szétlopkodják az országot.

És Traian Băsescu höhözése közepette kijönnek mind egy szálig az egészségtelen, túlzsúfolt börtönökből, hogy kényelmes helyet csináljanak a tyúktolvajoknak…

Fotó: ziuaconstanta.ro

Kimaradt?