Demény Péter: Féloldalas tükör

„Ha valakinek elmondjuk egy rossz emlékünket, ez annyit veszít súlyából, amennyit az általa kiszorított káröröm nyom.” Ez a Déry-mondat jut eszembe, valahányszor Lucian Boia könyveit idézik, értük lelkesednek a magyarok. Mert legtöbbször azt tapasztalom, hogy azért lelkesednek, amit ők maguk nem tudnak megtenni.

Mitől nagyszerű Boia? Attól, hogy lebontja a saját nemzete mítoszait. Ezek közül talán a legfájdalmasabb a Mihai Viteazul-mítosz lebontása. Mint az iskolában tanultuk, Mihai Viteazul a román nemzet nagy egyesítője, páratlan figura, aki egyszerre három országrészbe vonult be. Boia rámutat, hogy a mítoszt a román felvilágosodás nagyjai, a „pasoptisták” kreálták – Bălcescu főműve nem véletlenül A románok Mihály Vitéz vajda idejében. Láttam a youtube-on, hogy Boia egyik könyvbemutatója előtt egy férfi, aki történelemtanárnak nevezi magát, nagy írásos lepedőt lengetve próbál tiltakozni a szörnyű és sorozatos román- és történelemgyalázás ellen.

De miért érzi sok román gyalázásnak mindezt? Egyrészt a mítoszok lerombolása miatt, másrészt azért, mert a történelmet szentnek érzi (a két dolog persze összefügg). Kérem, emelje fel a kezét az a magyar, aki nyugodtan lapozgatja azt a könyvet, melyben mondjuk arról van szó, hogy Trianonért leginkább a magyarok a felelősek. Én magam többször felhasználtam írásaimban Kós Károlynak azt a beszámolóját, mely arról szól, hogy a gőgös magyar arisztokrácia hogyan zárta ki egy évforduló megünnepléséből a plebset, ezzel szemben a románok, akiknek éppen akkoriban szintén volt min örülniük, együtt ünnepeltek, rétegektől függetlenül. Kós úgy érezte, nem jól van ez így, s hogy ezen rajta fogunk veszteni. Nos? Ilyen kevesen?

Tegnap a marosvásárhelyi Teleki Téka udvarán bemutatták a Románia elrománosodását. A beszélgetők nem provokáltak, a közönség kérdéseiben viszont éreztem egyfajta fűszerességet. Miért nem lehet Boiát elhozni egyik magyarul megjelent kötete könyvbemutatójára? Mit szól a nemzetközi történész-szakma a könyveihez? Foglalkozik-e Boia a magyar–román kérdéssel?

Mintha mindenki oldalról nézne egy tükröt, amelyben a másik látszik.

Fotó: hotnews.ro

Kimaradt?