Ambrus Attila: Rajtra készen

Rajtra készen állnak az erdélyi magyar politikai alakulatok. Hárman négy felé szaladnak. Az RMDSZ a tõle megszokott irányban. A Magyar Polgári Párt (MPP) legtöbb településen az RMDSZ-szel a várt siker, néhol az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) együtt a néhányak által elvárt revans reményében. Az EMNP máshol az MPP-vel ellenkezõ irányban.

Az MPP ezúttal a pragmatikusabb és a választási siker nagyobb valószínûségével kecsegtetõ megoldást választotta, az RMDSZ-szel kötött szövetséget. Így számíthat arra, hogy nem csupán megõrzi az elõzõ választáson megszerzett önkormányzati tanácsosi helyeit, de néhány településen – az RMDSZ javára történõ visszalépésének következményeként – polgármesterei is lehetnek. S ami a legfontosabb: ha az együttmûködés eredményesnek bizonyul, õsztõl az MPP történetében elõször parlamenti képviselõt is küldhet Bukarestbe.

A választási kampányt megelõzõ idõszak nagy vesztesének az EMNP tûnik. Egyrészt nem tudott megfelelõen riposztolni az MPP RMDSZ-hez közeledõ lépésére, s az EMNP vezetõk MPP-nek felrótt árulása sem hangzott eléggé hitelesnek. Korábban ugyanis a három erdélyi magyar politikai alakulat összefogásának szükségességérõl szólt a közbeszéd. Nem segített az EMNP-nek az sem, hogy Kolozsvárt megfúrták a pártok feletti magyar együttmûködést. Miután az EMNP elismert politikusának, Gergely Balázsnak az egyházak javaslatára az RMDSZ bejutó helyet ajánlott fel a választási listáján, az EMNP külön városi tanácsi listát, sõt polgármester-jelöltet is indít. Ezzel nemcsak a kolozsvári magyar szavazók megosztását érte el, hanem annak a lehetõségét is megsemmisítette, hogy a kolozsvári mintára megszülethessen a választási együttmûködés azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya alacsonyabb, mint a többségi románságé.

Azok a botrányok sem tettek jót az EMNP-nek, amelyek az elmúlt hónapokban robbantak ki a párt háza táján. Marosvásárhelyen a vezetõ EMNP-s politikusok kiválása felhívta a figyelmet a párton belüli feszültségekre. Háromszéken – ahol a magyar–magyar versenynek még helye is lehetne – a korábban az RMDSZ belsõ demokráciáját vehemensen számon kérõ országos EMNP vezetés leváltotta a számára nem szimpatikus megyei vezetést. Bedõ Zoltánt többrendbeli függelemsértésért távolították el az EMNP-bõl, miután többször is bírálta Toró T. Tibor néppárti stratégia alelnök „diktatórikus vezetési stílusát”. Bedõ az MPP polgármesterjelöltje volt, ám a szinte már ma gyõztesnek kikiáltható Antal Árpád indulásának bizonyossá válása után lovagiasan visszalépett. Az EMNP az MPP volt sepsiszentgyörgyi elnökét, Bálint Józsefet indítja Antal Árpád ellenében. Bálint Józsefet márciusban távolították el az MPP-bõl, mert bírálta a Bíró Zsolt országos elnök által képviselt „RMDSZ-barát vonalat”. Bálint József nemrég úgy fogalmazott: örvend, hogy kirúgták az MPP-bõl, mert Bíró Zsolt „öszödi beszéde” után „nehéz lenne felemelt fejjel járni a városban”. Az exempépés, neoéemenpés politikus ezzel próbálta csúcsra járatni a botrányt, amelyre az EMNP megpróbál valamiféle ellenkampányt építeni. Ám sántít a Gyurcsány–Bíró párhuzam, s kilóg a lóláb: az EMNP szeretné elterelni a figyelmet a pártot szaggató cirkuszokról, s az MPP választóit igyekszik eltántorítani, s arra rávenni, hogy ne az RMDSZ–MPP koalícióra, hanem az EMNP jelöltjére szavazzanak. Ez még ügyes politikai fogásnak is minõsülhetne. De az EMNP mintha még magát sem venné komolyan.

A politikai pártok célja nem lehet más, mint a választások megnyerése. Az ellenzéki pártoknak – amilyen az erdélyi magyar politikai életben az EMNP – az elfáradás jegyeit elkerülhetetlenül magukon viselõ fõsodor pártoknak a megszorongatására kellene hangolnia. Ehelyett az EMNP több polgármesteri tisztséget szeretne megszerezni az önkormányzati választásokon, mint négy évvel ezelõtt, és jó eredménynek tartaná, ha sikerülne megõrizni önkormányzati képviselõinek számát. A több polgármesteri tisztség nem három, még csak nem is kétszámjegyût jelent, hanem hátha-hátha hármat...

Ezt az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt jelentette be. Ugyanõ arra a kérdésre reagálva, hogy 2012-ben EMNP azt kommunikálta: a 2016-os választásokra várja a kiteljesedést, mi lesz hát ezzel a kiteljesedéssel – kijelentette: nem használt az erdélyi magyar nemzeti oldalnak az, hogy az MPP átállt az RMDSZ oldalára.

Ez a válasz azonban nem tûnik hitelt érdemlõnek. Márpedig az idei választások nagy kihívása a politikai szereplõk számára a bizalom megteremtése és/vagy visszaszerzése. A választók egyre nagyobb mértékû elfordulása a politikától megkerülhetetlenné teszi a hitelesség kérdését.

Fotó: wikimedia.org

Kimaradt?