Sike Lajos: Bagoly mondja

A politikusokat azért csípem, mert olyan jópofaságokat mondanak, és ötletes jelzőket aggatnak ellenfeleikre. Toró T. Tibor egyik minapi nagy beszédében (mondják, hogy a BBC is leadta...) balkáni ügyeskedőknek nevezte az RMDSZ embereit. Elegánsan elfelejtve: ő is balkáni ügyeskedő, hisz nyolc évig ott ült Markóékkal a román parlamentben. Mivel ennyi idő alatt sem tudta kiharcolni a magyar autonómiát, temesvári hősünk ötletével s a Fidesz erkölcsi és anyagi támogatásával, új pártot alapítva próbált lendületet adni a nemes ügynek.

Autonomista küzdelmének eredményét a napi sajtóból jól ismerjük. Az már hab a tortán, hogy az általa vezetett EMNP a tavaszi helyhatósági választáson nem is egy, de két polgármestert állított. Ha ezzel a lendülettel vívja tovább szabadságharcait, akkor nagy esélye van, hogy már húsz-harminc év múlva annyi polgármestere lesz, mint jelenleg az RMDSZ-nek, vagyis 203,ami akkora erő, hogy megmászhatja a román pártok által oly makacsul védett autonómia falát. Mert bár százszor leírtuk, gyengébbekért megismételjük: a román parlament jóváhagyása nélkül nincs autonómia! Ám Toró ezt nem szokta mondani, mert kellemetlen közölni támogatóival! Szívének kellemesebb az RMDSZ-t ócsárolni. Arról sem szívesen beszél, hogy az EMNP képviselőjelöltjei, a szavazatok megoszlása miatt, a december 9-i választáson kizárhatják az erdélyi magyarságot a bukaresti parlamentből. Amivel elsősorban a magyarságnak árthatnak!

Tudja ezt Toró, de hatalomvágyában úgy tesz, mintha nem tudná. Parlamenti évei alatt az RMDSZ-től nem sokat tanult, de mostani szereplését látva annál többet egyes balkáni román politikusoktól. Például: beleköphet abba a tányérba, amelyikből évekig evett, és gond nélkül új pártot indíthat volt pártja ellen. Persze, mentorával együtt, aki a balkáni ügyeskedésben nála is nagyobb játékos, hisz korábban, miután az RMDSZ-szel, amelynek szintén alapító tagja volt, összebalhézott, létrehozta az MPP-t, de mivel a „polgárok" messze nem tudták padlóra küldeni az RMDSZ-t, Szász Jenőnek fügét mutatott és erős pesti széllel megszülték az „igazi magyar" erdélyi pártot, az EMNP-t. Ám a huncut mentor, vagyis Tőkés László, nagy balkáni játékosokhoz híven, akárcsak az MPP-nél, az EMNP-nél is, a háttérben maradt, hogy a kudarcért ne ő, hanem Toró vigye el a balhét.

Persze, ő viszi el, de ha az EMNP erőszakossága miatt valóban rosszul alakulnak a dolgok és nem leszünk ott a parlamentben, akkor az erdélyi magyarság keresetlen „áldásából" bőven jut Tőkés Lászlónak is, hisz az óvodás is tudja: a hangzatos nemzeti jelszavak leple alatt tíz éve mást sem csinál, mint az RMDSZ, s vele az itteni magyarság érdekérvényesítésének szétzúzását szolgálja.

Kimaradt?