Sebestyén Mihály: Bankárok estje

Nem, a címben nincs tévedés. Ezúttal nem a mondén hírek (estély) kommentárját olvashatják, hanem a pénzvilág szorongattatásairól elmélkedünk körülbelül 2900 leütésben.

Bankárok kerültek hurokra. A közvélemény tapsikol, hiszen azok a csúnya népnyúzók, pénzeszsákon ülő héják, karvalycsőrű ragadozók ugyancsak megérdemlik megszorongattatásukat. Hiszen az éj leple alatt, a banktitok nyújtotta fedezékben csaltak, loptak, félrevezették az egyszerű hitelezőket, (bank-, lúdtalp- és tisztasági) betéteseket, könnyebben adtak hitelt a velük egy húron pendülő bennfenteseknek (v.ö. Ben húr, kint pang), előnyösebb kamatokat számítottak, összejátszottak és eljátszották erkölcsi hitelét az országnak.

Egyes források szerint a lépfene a bankszektor kilencven százalékát martalékolta, más kútfőnök szerint csak elenyésző 0,7 százalékban fogta el a kórság az ágazatot. Egyszóval a bankok megközelíthetetlensége, bástya mivolta, diktatórikus fensőbbsége megingott, lassan széttöredezik a média önmagát gerjesztő csapásai alatt. (Amúgy különben kikezdhetetlen, de erről nem szívesen cikkezik a zsigeri bank- és kapitalizmus-ellenesség. A jól fizető populizmus.) Különösen most a kampánykezdetkor, amikor a lakosság az előrejelzések szerint újabb téli keservek elé néz, ugyanis egy minden jövendőmondásban jártas bél-, madár- és tenyérjós, aki minden reggel a Nemzeti Bank IMF koptatta lépcsein alamizsnáskodik, kijelentette, hogy a válság csúcsa kicsiny és lakályos hazánkat majd 2013 március-áprilisában éri el, találja telibe, teríti le, ha addig kibírjuk, ha fel nem kopik az áll(am)unk vagy el nem vonulunk krízis elleni vitaminkúrára a Bahamákra.

Nagyon jól jön ez a bankok elleni hadjárat, amely persze inkább a bankárok személyét kezdi ki, így a parlamenti képviselők felszusszanhatnak, a populizmus össztüze némiképpen csillapul, megoszlik, most majd a bankárok is bekerülnek a szórásba, nekik is kijut a szidalmakból, tágul a közmegvetettek köre, a nemzeti korruptsági ráta pedig magasabban áll máris, mint a New Yorkot sújtó Sandy hurrikán korbácsolta Hudson folyó és East-River vize.

Sőt, ha a bankok elleni támadás elég sikeres lesz, akkor a bankárok meg sem mernek mukkanni, nem indulnak majd egy szenátori vagy képviselői bársonysezlonyért, s akkor több eséllyel versenghetnek ők, az elvekben állhatatlan, a gazdagodásban megállíthatatlan, a nemzeti erényekben bővelkedő konjunktúra lovagok, új bojárok, focimilliomosok, tévémogulok és megyei kiskirályok. No persze a bankok segítségével. Hiszen a címlapsztorik mögött ott húzódnak az apróbetűs megállapodások, a titkos záradékok, a véd- és dacszövetség. A dühödt és hangos antikapitalisták politikai tőkéje mögött a súlyos, kizsarolt milliók halmozódnak. Na persze vannak más milliók is – így méltányos – csak azokat úgy hívják, hogy kizsigerelt embermilliók. Egyszerűbben, Svejkkel: szólva ki van velünk... csesztve és budejovice.

Kimaradt?