Székely Ervin: Kampány-botrány következik?

A legújabb közvéleménykutatás szerint az USL – először az elnök felfüggesztése óta – növelte támogatottságát és 55-ról (amelyet ugyanaz a közvélemény-kutató cég mért szeptemberben) 57,4 százalékra tudott emelkedni. Ez persze nem jelentős erősödés, azonban mindenképpen jelzésértékű. Ezzel szemben a Demokrata Liberális Párt számára igazi fiaskónak bizonyult az Igaz Románia Egyesület létrehozása, tekintettel arra, hogy egy hónappal korábban a PDL egymaga több szavazatot kapott volna (17,8 százalékot), mint most a többi úgymond jobboldali párttal és szervezettel egyesülve. Így a narancssárgából zöldre majd fehérre váltó alakulat Dan Diaconescu televíziós műsorvezető, populista pártjával kell ádáz csatát vívjon a második helyért, s örülhet, hogy jelenleg 1,1 százalékkal vezet (16 százalékkal a 14,9 százalékkal szemben). Némi meglepetésre stabilnak mutatkozik az RMDSZ helye (6,4 százalék).

Ezek a számok több tanulságot is hordoznak. Az első az, hogy az államfő felfüggesztésére irányuló kevéssé ihletett, erélytelenül, következetlenül és főleg rossz kommunikációval végrehajtott terve a pártszövetség támogatottságát csak ideiglenesen tépázta meg. A siralmas életszínvonalért, megszorításokért az emberek továbbra is a Băsescu-Boc-Ungureanu vezetést teszik felelőssé, a Ponta kormánynak nincs különösebben mit a szemére hányni (a béreket kiegészítette, a nyugdíjakat emelte, a költségvetésen ütött lyukakat itt-ott – mint például az adóhivatal esetében – sikerült befoltoznia). A választások előtt ugyancsak érzékeny kérdésnek számító korrupció szintén az előző kormányzat megítélését rontja. A zsíros állami megrendeléseket kapott aszfaltkirályok, az állami egyedárúságokon fürtökben lógó pióca-cégekkel megkötött szerződéseket mind a Boc, illetve az Ungureanu kormányok illusztris személyiségei kötötték meg, miközben a Ponta kormánynak legalábbis a Hidroelectricáról sikerült levakarnia ezeket. Különös, de az USL nem sínylette meg (sőt...) a rendkívül vitatott személyiség, Gigi Becali becsatlakoztatását a Nemzeti Liberális Pártba. Az Oltchim nagyvállalat magánosítása körüli botrány sem a kormánypártoknak ártott, mi több, Victor Ponta erélyes közbelépését és a fizetni nem tudó vásárló elleni bűnvádi eljárás beindítását pozitív fejleményként értékelték a válaszadók.

Ezzel szemben a PDL nem tudott profitálni az Európai Néppárt bukaresti kongresszusából. Még kevésbé abból, hogy Mihai Răzvan Ungureanu vezetése alatt egyszemélyes pártokból álló szövetséget hozott létre: annak nincs semmilyen társadalmi beágyazottsága, ráadásul vezetője sokkal kevésbé népszerű, mint Vasile Blaga, a PDL elnöke. Úgy tetszik, a volt kormánypárt most annak issza a levét, hogy Băsescu mindenképp el akarja távolítani egykori pártja régi vonalát, köztük az olykor érdes stílusáról elhíresült Vasile Blagát. A baj pedig nem jár egyedül, a süllyedő hajóról ezúttal is sokan menekülnek. Maria Stavrositu PDL-s parlamenti képviselő és vele együtt a párt 118 Konstanca megyei aktivistájának távozása a pártból már előrevetítette azt, amit a közvélemény-kutatás megerősített.

Nyilvánvalónak tetszik tehát, hogy miközben Traian Băsescu erőssége a botrány és a kiélezett politikai harc, addig az USL a csöndes építkezésben tudott bizonyítani. Ezzel magyarázható, hogy a kormányzó pártszövetség az elnök leváltásának kudarca óta nem provokálja sem Băsescut sem pedig az Európai Uniót. Hogy csak a legutóbbi példákat említsem, Victor Ponta kijelentette, hogy nem fogja Romániát az Európai Bizottság ülésein képviselni, csak akkor, ha erre megbízatást kap az állam elnökétől. Tiberiu Niţu legfőbb ügyészi kinevezése szintén arra utal, hogy a kormány kerüli a konfliktust Băsescuval, hiszen közismert, hogy a jelölt Laura Codruţa Kövesi volt legfőbb ügyész helyettese volt, aki utóbbiról közismert, hogy az elnök engedelmes szárnysegédjeként működött, különösen a felfüggesztés ideje alatt. (Az igazsághoz tartozik, hogy Ioan Irimieről, akit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetői tisztségére javasolt Pivniceru miniszterasszony, ez már nem mondható el, hiszen őt éppenhogy Daniel Morar, az intézmény volt vezetője rúgta ki a Kolozs megyei korrupcióellenes ügyészség éléről.)

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy – képletesen szólva – a labda a Cotroceni-i palota udvarán pattog. Ha az elnök nem tesz semmit, úgy az ARD minden jel szerint elveszti a választásokat és még elnöki segítséggel sem lesz képes kormányt alakítani. Amit pedig Băsescu a jelen helyzetben tehet, az az, amihez a legjobban ért: botrányt robbant ki, aminek a kezelésében és kommunikálásában sokkal jobb, mint az USL, hiszen utóbbinak a médiapolitikája mindig is csapnivaló volt.

Meg lennék lepve, ha az elkövetkező időszakban ez nem következne be. Apropó, hallottak valamit egy Mircea Diaconu nevű szenátorról, akinek a feltételezett összeférhetetlensége miatt meg akarták vonni a mandátumát, de a Szenátus nem hagyta jóvá?...

Kimaradt?