Bogdán Tibor: Aranyhal-viccek – (félig) tréfás román politikai helyzetkép

A súlyos gondok, bajok némi humorral könnyebben elviselhetők. Íme, egy kis csokor az „aranyhalas” viccekből – ezúttal a „horgászok”: romániai politikusok, ismert személyiségek, de szerencsét próbált egy kisnyugdíjas is …

Victor Ponta kifogja az aranyhalat, az így rimánkodik a kormányfőhöz: „Ha szabadon engedsz, három kívánságodat teljesítem”… Mire Victor Ponta: „Te kis plagizáló! Ezt az ezeregy éjszaka dzsinnjétől loptad!”

Dan Voiculescu horgára is ráakadt az aranyhal, aki szintén három kívánság teljesítését ígérte a médiamogulnak, ha szabadon engedi. Dan Voiculescu visszakérdezett: „És hány kívánságomat teljesíted, ha nem súglak be??”

Gigi Becali kíváncsian bámulja a horgára akadt aranyhalat, amely szépen kéri a milliárdost: „Három kívánságodat teljesítem, ha visszadobsz! Jajjj, de ne arraaaa....”

A szerencsés Gigi Becali a rabok horgászversenyén másodjára is kifogott egy aranyhalat. A szegény jószág még megszólalni sem tudott, amikor Becali máris közölte vele: „Rendben van, elengedlek, én közismerten jó szívű vagyok – ha megígéred, hogy legközelebb aranybálnát fogok!”

Marian Vanghelie aranyhalat talált az utcán. Felvette és felsóhajtott: „Megmondták gyermekkoromban, a Ferentari-ban, hogy jön az özönvíz...”

Dan Diaconescu egész nap horgászott, de nem fogott semmit. Este az OTV-ben beindult a nyomtalanul eltűnt aranyhalat felkutató mamut-sorozat…

A nem éppen szálfa termetéről nevezetes kolozsvári polgármesternek, a hólapátolásban, kaszálásban és egyéb hasznos dolgokban – horgászatban is – jeleskedő Emil Bocnak a kolozsvári Traian Băsescu Horgászversenyen szintén a horgára akadt egy aranyhal. Mielőtt a hal elmondta volna a mondókáját, a polgármester megkérte szépen, ha leszáll róla, és így maga kiszabadul, nyomban elengedi.

Ha pedig Traian Băsescuról van szó, akkor természetesen vele is van aranyhalas vicc – nem is egy, hanem kettő. Második mandátumának legvégén, kedvenc hajóján, a valahol a nyugat-afrikai partok mentén raktárrá átalakítva horgonyzó Biruinţa fedélzetén horgászó államfő maga is szerencsével járt. Az utolsó mandátumától is elbúcsúzó államfő kitörő örömmel fogadja az aranyhal ajánlatát: „Ha szabadon engedsz, további három elnöki mandátumod lehet!”

Egy másik aranyhal a volt államfő szenvedélyét ismerve, szeszesitalokkal próbálta visszanyerni szabadságát. „Mit hozzak neked – kérdezte – vörös bort, fehér bort, rozét, pezsgőt, egy kis szilvapálinkát, netán whiskyt, konyakot, esetleg tequilát?” „Ne feledkezzél meg a sörről!” – figyelmeztette Traian Băsescu.

A szószátyárnak nem igen nevezhető Klaus Iohannisnak az aranyhal megígéri, bármilyen kívánságát teljesíti. Azóta vár az államfő válaszára.

Az enyhén szólva is eredetinek mondható parlamenti szavazatszámlálásáról elhíresült, demokrata liberális Roberta Anastasénak is három kívánsága teljesítését ígéri az aranyhal szabadon bocsátása fejében. A politikushölgy természetesen elfogadta az ajánlatot, egy feltétellel: azzal, hogy ő számolja majd a kívánságokat.

A volt külügyminiszter, az önmagát túl korán államfőnek kikiáltó Mircea Geoană horgát kirántva a vízből, örvendezve felkiált: „Hurrráá! Megvan az aranyhal! Három kívánságom teljesül, jupppiiii!” Aztán a halhoz fordul, hogy elmondja kívánságait – és csak ekkor látja, hogy csupán egy közönséges halacska ficánkol a horga végén.

Ioan Rus közlekedési tárcavezetőnek is megígéri egy kívánsága teljesítését a csodás aranyhal. A miniszter a nők gondolkodását szeretné megérteni. Az aranyhal megkéri, kívánjon valami mást, mert ez nagyon bonyolult dolog. „Jó – mondja a tárcavezető –, akkor épüljenek meg az általam tervezett autópályák”. „És szőke vagy barna nőre gondolsz?” – kérdez vissza az aranyhal.

A hosszasra nyúló anekdotáiról is híres bukaresti színész, Florin Piersic – Oscar-díj helyett – aranyhalat fogott ki. „Három kívánságod teljesül, ha szabadon engedsz” – így a hal. Öreg korában, végelgyengülésben múlt ki, miközben Florin Piersic még mindig az első kívánságáról beszélt…

A gazdag férjekre vadászó Monica Columbeanu egy ékszerüzlet díszakváriumában élő aranyhalra bukkant. Nyomban férjhez is ment hozzá.

Egy szegény nyugdíjas bácsika is aranyhalat fog. Nagyon megörvend neki, a szabadságáért rimánkodó aranyhal pedig így szól hozzá: „Három kívánságod teljesítem, ha nem adsz be a zaciba!”

Kimaradt?