Krebsz János: Fasizálódás, riogatás

Jön fölfele a Jobbik, megközelítette a Fidesz népszerűségét a közvélemény-kutatásokban, az elkötelezett tábort tekintve alig kétszázezer a különbség, sőt a pár hét múlva elkövetkező időközin (Tapolca) várhatóan a Jobbik jelöltje fogja elhozni a mandátumot, és a két nagy tehetetlenül várja az igazság pillanatát...

Természetesen a balliberális oldalon hatalmas a riadalom, már fasiszta hatalomátvételt vizionálnak, és keresik az árulkodó jegyeket a felfelé ívelő párt múlt- és jelenbéli megnyilatkozásaiban. Találnak is horogkereszttel díszített magánlevelet, tisztázatlan kapcsolatokat a radikális, betiltott és mégis működő szervezetekkel, mint a 64 Vármegye vagy a Gárda meg a Betyársereg. Tagadhatatlanul volt zsidózás, cigányozás, meg cukiság-kampány, amelynek során háttérbe küldték a vállalhatatlanabb figurákat, és kiskutyák meg boldog nyugdíjasok jelentek meg a plakátokon és a kommunikációban.

Láthatóvá válik éppen, hogy az eddig alkalmazott stratégia, amellyel a hivatalos politika és a finnyás nyilvánosság nem akart tudomást venni a Jobbikról, és karanténba zárni őket, nem vált be. Sőt. A fiatalok körében magasan a legnépszerűbb a párt, és ez a kívülre szorítás éppen használt nekik, senki nem azonosítja a mutyizó, gazdagodó, hazugságokba fulladó, lejárt szavatosságú politikusokkal őket, megmaradtak tisztának, kívülállónak, az egyszerű és az értelmiségi vitákból kimaradó emberek pártjának. És tényleg kell valamit kezdeni a szegényekkel, a cigányokkal, a közrenddel, bármennyire nem PC ezekről nyíltan beszélni.

Egyszerűsítve: mindaz, ami utálatossá teszi a többi pártot, az belőlük hiányzik, és az azoktól érkező kritika csak erősebbé növeli őket. A Fidesz meg a több darabba szétszakadt baloldal annyira el van foglalva egymás lejáratásával (ami teljes sikertörténet két felvonásban), hogy szervezett erőként csak a Jobbik marad. Az örök vesztesek, az alulra szorultak, a reménytelenek találtak valakit, aki őket képviseli, és megígéri a bűnösök, tolvajok elszámoltatását, megbüntetését. Ideje lenne már rendet tenni ebben az országban! Meg a magyarság megvédése, amivel a Fidesz is próbálkozott, sokkal radikálisabb eszközöket követel, amikor nacionalista államokkal vagyunk körülvéve, meg a Trianon által kisebbségbe kényszerített kisebbségeink védelme is határozottabb fellépést követel. Ezzel minden magyar érzelmű embernek színt kell vallania. Egyszerű kérdések, egyszerű válaszok.

Felvetik még, hogy nincs értelmisége, szakembergárdája a Jobbiknak, és Nyugat-Európában is kerültek már hatalomba ilyen szélsőséges, fasisztának minősített erők, de olyan hatalmas nemzetközi elutasításban volt részük, hogy egykettőre megbuktak.

Erőtlenek az ellenérvek. Egyrészt más a kampány, és más a kormányzás. Másrészt a szakemberhiány nem is olyan rettenetes, ha végignézünk azokon a szakembereken, akik eddig intézték közös ügyeinket.

Bonus: Mindannyian felelősek vagyunk abban, ami most és itt. Valahogy, valamiképpen.

Kimaradt?