Sike Lajos: Differenciáltabb kommunikációt!

Ha abból indulunk ki, hogy a tavaszi helyhatósági választáson az RMDSZ minden eddiginél több, összesen 203 polgármesteri posztot nyert, vagyis hússzal többet, mint legutóbb, akkor egészen jónak tűnik az érdekvédelmi szervezet kommunikációja. Ha viszont azt is tudjuk, hogy Szatmárnémeti mellett több olyan várost kénytelen volt feladni, ahol korábban a magyar polgármesterjelölt annak ellenére nyert, hogy a magyar szavazók aránya jóval az 50 százalék alatt van, akkor főhet Kovács Péterék feje, hogy valamit azért mégis elhibáztak!

Igen, az RMDSZ ezúttal elfelejtette megszólítani, ha úgy tetszik saját táborához csalogatni a román szavazókat, pedig eléggé ismert, hogy a helyhatósági választásokon ez nagyon fontos, hisz az adott település lakosai többnyire közelebbről ismerik a jelölteket. Az általános mondanivalók helyett itt sokkal hatékonyabbak a konkrétabb üzenetek. S lehetőleg olyanok, amelyek nem tesznek különbséget a más-más nyelvi, kulturális vagy akár politikai közösségbe tartozó emberek között.

Ilyés Gyulát, aki 2008- ban nagy fölénnyel, ha nem tévedek nyolcezer szavazattal verte román ellenfelét abban a Szatmárnémetiben, ahol a magyar lakosság aránya már akkor 40 százalék alatt volt, egy nagyon rövid, de annál kedvesebb szöveg népszerűsítette saját arcképével: Szeretem a városomat, illetve Szeretem Szatmárnémetit! Magyarul és románul egyaránt! Semmi lózung, semmi populista ígéret! A megszólítottak többsége tudta, hogy Ilyés nem csak törzsgyökeres szatmári, de előző munkája révén (nyolc évig volt alpolgármester és többek között a nagy ipari park létesítése is az ő nevéhez fűződik) valóban szereti városát és tesz is érte. Most viszont nem csak őt, de Csehi Árpád megyei elnököt és a többieket is ilyen általános, egész Erdélyben ismert jelszóval népszerűsítették, mint: Minden magyar számít, Építjük Erdélyt. A Minden magyar számít eleve kizárta a románokat, holott nagy szükség lett volna szavazataikra.

Az RMDSZ nem követheti el még egyszer ezt a hibát. Differenciálnia kell üzeneteit! Mert, ami jó a Székelyföldnek, az nem jó a román többségű Partiumnak, s még kevésbé a szórványnak és a szórványok szórványának! Parlamenti képviselő- és szenátorjelöltjeinknek jobban szükségük van a hozzánk lojális románok szavazatára is, mint bármikor!

Ha erre nem figyelünk megeshet: decembertől nem leszünk ott a parlamentben!

Kimaradt?