Sike Lajos: Kibic

Lesz neked Jézus, RMDSZ, közelebbről Frunda György, talán Markó Béla vagy éppen más! Újabban azt beszélik, hogy egyikőtöknek nem mással, mint egy volt püspökkel, az RMDSZ egykori szépreményű tiszteletbeli elnökével, jelenleg EP-képviselővel kell megmérkőznie a decemberi választáson! Ez volt a hír, lapunk is megírta.

Félelmetes, hisz Tőkés László mellett nem csak Magyarország miniszterelnöke és kormánya áll teljes vértben, de mindnyájunk magasságos ura is, akinek ő egyik felkent szolgálja. Markóék mellett pedig, miként a tavaszi helyhatósági választás egyértelműen bizonyította, az erdélyi magyarság azon zöme, amely inkább saját szemének és tapasztalatának hisz, mint annak, hogy adott helyzetünkben nagyotmondással és nemzeti retorikával lehetne változtatni sorsunkon.

Szabadna itt elmondani, hogy Tőkés püspöknek már többször kínált biztos befutó helyet a bukaresti parlamentbe az RMDSZ. Csak a Szatmár megyei szervezet két alkalommal ajánlotta fel, hogy legyen első a listáján! Probléma nélkül képviselőnek szavazták volna, hisz innen rendszerint hárman is bejutnak! Szerénykedve visszautasította vagy elhallgatta. Lehet találgatni, hogy miért. Sokan vagyunk, akiknek Temesvár okán hosszabb időn át volt kedvencünk, politikusként azonban nem szeret kötött helyen szerepelni. Miként a futballpályán hivatalos mérkőzés közben, a parlamentben sem lehet akármit csinálni, mert kötnek a vonatkozó szabályok. Ha mégis, könnyen megszólják, kifütyölik, lehurrogják, netán megszégyenítik az embert. Többszöri ismétlés esetén könnyen oda az érintett hitele, tekintélye, nimbusza! Amit Tőkés azóta sem szeretne kockáztatni, jóllehet kopik az anélkül is, egyebek mellett pártalapítási-váltási trükkjei, vagy az egyháza által is méltatlannak és zűrösnek nevezett válása miatt.

Mennyivel könnyebb a partvonalról, a lelátóról bekiabálni: „Te marha, ne oda rúgd a labdát!" Ilyesmiért senkit nem vonnak felelősségre. S mennyivel könnyebb volt Tőkés püspöknek, az RMDSZ tiszteletbeli elnökeként a sajtóból és Budapestről üzengetni Markóéknak, mint elmenni a szervezet kongresszusaira, jelentősebb összejöveteleire, és ott, a helyszínen szeműkbe vágni, hogy ezt vagy azt rosszul csinálják. Esetleg higgadtan egyeztetni az álláspontokat és megbeszélni, hogyan lehetne másképpen. De nem, mert aki nem vesz részt személyesen a döntésekben, az a köznép szemében tiszta és szeplőtlen marad. Alighanem ezt gondolta.

Miután üzengetésekkel nem tudta akaratát az érdekvédelmen belül érvényesítenie, csinált egy új pártot. Majd látva, hogy az MPP messze áll attól, hogy az RMDSZ-t kiüsse, a múlt évben pesti segédlettel összehozta a még újabbat. Ha az EMNP két polgármesteri székét összevetjük az RMDSZ 203 székével, Toróék tavaszi választási eredménye még lehangolóbb, mint a Szász Jenőéké. Hiába költöttek rá az anyaországi adófizetők pénzéből százmilliókat!

2008-ban, emlékszünk, Kincses Előd akarta kiütni Markót. Nagyon lebőgött. Tizedannyi szavazatot kapott, mint az RMDSZ akkori elnöke. Hátha tanítványának sikerül diadalmaskodnia ellenfelén, hisz négy év alatt a kibic is sokat tanul!

De mi kezdettől fogva biztosabbra vettük, hogy Tőkés mégsem indul, mert Temesvár hőse fele akkora kudarcot sem vállalhat, mint Kincses! Különben teljesen oda a maradék nimbusz – és nem is csak az övé.

Kimaradt?