Sebestyén Mihály: A harcos békéje

Mondhattam volna a katona, a bércsatár pihenőjét is. Hősünk (felettes énem rögtön rámszólt: hős ő annak, aki az efféle kigyúrt izomagyúakat csípi, de neked aligha), szóval izomrigójancsi éppen itthon töltötte szabadságát, amit úgy képzeljünk el, hogy félkönyökre támaszkodva hever az óceániai harci háncsokból font függőágyán, körötte válogatottt hűsítők, szivardorongok, izmomtónus-fokozók, kencék, ajzó- és súlyzószerek és akkor betelefonál a bajtársa, akivel együtt szolgál már oly rég óta a rendfenntartó erőknél a világ gyúlékony pontjain.

- Figyusz, haver, az asszonyt egy gyanús fazonnal láttam lógni a plácában.

Nem biztos, hogy pont ez volt a kiváltó ok, lehetett akár egy új ruci, amelynek eredete homályos, lehetett egy gyerek, aki nem hasonlít a harcos izomstruktúrájára, fejformában különbözik, vagy egy telefon, ami különösen kedves, lehet egy masszőr, akinek fején másként nő a szőr vagy olvad a vaj stb.

A lényeg, hogy a heverő harcos hamar határoz (alliterál minden mozdulata, kigyúrt komor karja keményszik), ezt menten tett követi, keveset vagy semmit sem haboz, kérdez, csak sújt. Asszonyt, hogy az a földre hull.
Eddig minden rendben, ez a szokott módi zsoldoséknál.

Dehogy rendben, az asszony feltápászkodik, rendbeszedi magát és nem csúszik oda bocsánatért esdekelni! Elsántikál, személyesen jelenti föl férjét, a talibánok rémét, a koszovárok poroszlóját, férjét, a sivatagok Rettegett Tudorélját. Nem bízza e-mailre, nem telefonon jelenti az esetet.

Ez a szokatlan, ez a nóvum. A katonai hatóságoknál, feletteseinél jelenti fel Muszkli Tódort. Családon belüli erőszakot emleget. A harcosnak ez új. Hiszen odakint a sivatagban a talibánok ellen gépfegyverrel, aknavetővel, harckocsival, ágyúval, bármely eszközzel vissza lehet vágni, s itt egy árva pofon után bírákért kiált a fehércseléd.

Kemény lelkét nem töri meg az idézés, a békítő tárgyalás, a pszichoszomatikus kezelés, az ítélethirdetés. A katonai bíróság családjogi kérdésekben (a katona neje: a katona tulajdona) hajthatatlan és szigorú: dorgatóriumban részesíti a hadak mord fiát. És ez a szokványos.

Ui. Az esetet súlyosbítja, hogy a valóságban a katona szolgálat közben kapta a nyugtalanító infót, senkitől sem kérve engedélyt a lelépéshez, otthagyja állomáshelyét, hazamegy, egyszerű racionális eszközökkel felpofozza a csalfát, majd megnyugodott idegélettani működéssel visszatér szolgálattételre Afganisztánba.

Az igazságszolgáltatás is megnyugszik, hiszen semmi sem izgathatja fel azt, aki Talibisztánban békét teremt. (Veszélybe sodorhatja az egész ENSZ missziót, méltatlanná válhat a kéksapkához.)

Kimaradt?