Sike Lajos: A kutya ugat

Sokszor temették már az RMDSZ-t. Legutóbb a tavaszi helyhatósági választás előtt. Az újabb vetélytárs, az EMNP nagymellényű megjelenésével, mögötte az öntelt pesti kormánypárt politikai és pénzügyi támogatásával volt, aki egy lyukas garast nem adott volna Kelemen Hunor csapatáért.

Aztán jött a nagy bumm: az érdekvédelemnek minden eddiginél több, összesen 203 polgármestere lett, ami még akkor is nagy siker, ha a számok, azaz a lakosság arányának szigorú törvénye szerint két-három stratégiai fontosságú várost elveszített. Mint például Szatmárnémetit, ahol a románok nyolc éven át megunták, hogy a 37 százaléknyi kisebbség irányítsa mind a várost, mind a megyét, s keményen összefogott ellenünk. Valljuk be: fordított esetben mi is hasonlóan cselekszünk. A két zsebpárt együtt kevesebb polgármestert állíthatott, összesen kilencet, mint négy éve a Szász-féle MPP.

Az erdélyi magyarság szavazatával határozottan kimondta: nem újabb pártocskák révén képzeli el az egységet, hanem a 22 éves, vagyis az erőteljes férfikorba lépett
és sokszor kipróbált RMDSZ által. Mert emlékezzünk csak: mi átkozódást és fenyegetést kellett kiállniuk Markóéknak például a Harkov-ügy (a két székely megyéből „elűzött" románok) parlamenti vizsgálatakor, az aradi Szabadság-szobor visszaállításakor, vagy azért, mert nem szavaztak nemmel Koszovó függetlenségének elismerésekor.

De említhetnénk azt a sok-sok aprómunkát, türelmet és taktikai hozzáértést igénylő tevékenységet, amellyel egy egész sor önálló magyar líceumot kilobbizott, nem szólva a magyar feliratok sokaságáról, köztük a mára nagyon is megszokott vasútállomások magyar nevéről.

Mindezt az egységes és erős parlamenti jelenlét nélkül nem lett volna lehetséges. Tudja ezt Toró T. Tibor is, a két polgármesteri posztot nyert EMNP elnöke, aki nyolc évig ott kuksolt nagy csendben az RMDSZ parlamenti frakciójában, s ha néha hadakozott, akkor is inkább magyar társaival, mint a döntés jogát a sokkal nagyobb számarányuk miatt kezükben tartó román pártok képviselőivel.

Most meg a pesti közszolgálati tévéadókon át fenyegetőzik, hogy pártja külön parlamenti képviselő-jelölteket állít, s megmutatja az RMDSZ-nek! Ugyan Tibor, nem tanultunk a helyhatósági választásból? Az erdélyi magyarságnak nem kell a csillag, vele a csillagos ég, elég neki a nehéz időkben kipróbált tulipán. S a karaván akkor is halad, ha a kutya ugat.

Kimaradt?