Krebsz János: Horn-fok

Brüsszelben, az Európa Parlament épületében termet fognak elnevezni a kelet-európai rendszerváltozások szimbolikussá vált magyar politikusáról, Horn Gyuláról. Valószínűleg nem tudják róla, hogy meggyőződéses kommunista volt, a proletariátusból emelkedett fel a politikai osztályba, és az ’56-os forradalmat követően pufajkába öltözött, és részt vett a… Lehet, hogy tudják, és mégis termet akarnak róla elnevezni?

Ezek a nyugatiak nem egészen helyesen gondolkodnak a magyar politikai múlt és jelen bűneiről. Könnyű nekik, sosem tapasztalták a bőrükön. Nem érzékelik, mekkora ideológiai háború zajlik az öreg kontinensen! Látszólag a baloldaliak csak termeket akarnak elnevezni, de közben – mi ismerjük a posztkommunista aljas trükköket – a magyar önrendelkezésre törnek.

És, hogy ez a félelmetesen szégyenteljes névadás meg ne történhessen, a brüsszeli Fidesz-frakció mindent megtett. Nem, nyilvánosan nem tiltakozott, csupán megpróbálta megakadályozni.

Ezzel bekerültünk egy magunk építette egérfogóba, úgy hogy kihátrálni sem tudunk, mert nincs hova. Mert az a kérdés vetül fel, hogy áskálódás-e az, amit a Fidesz Brüsszelben művelt, vagy sem? Kelti-e ezzel Magyarország rossz hírét Surján László egykori egészségügyi miniszter? Amikor minden követ megmozgatott az elnevezés megakadályozására, és elérte netán, hogy a magyarok említése csak egy legyintésre fogja késztetni a profi európai diplomatákat.

Vajon összevethető-e ez a fajta szigorú igazságkeresés a Tavares-jelentés kapcsán kialakult botránnyal? Ott és akkor egy európai diplomata megállapította, hogy az európai normákkal mért demokrácia mutatóiban Magyarországon komoly hiányosságok találhatók. Ezt a magyar hazafias érzelmű tömegek felháborodással fogadták, ilyet nem is állapíthat meg rólunk egy európai képviselő. Egyszerűen arról van szó, hogy az Európa Parlament magyar származású szocialista képviselői tollba mondták ezt a jelentést hazaárulási céllal a szegény és együgyű Tavaresnek. Csak hogy rontsák hazájuk nemzetközi megítélését. Ilyenek ezek a liberálbolsevik hazátlan bitangok. Aztán beleröhögnek a képünkbe, hogy nicsak, kiről is van elnevezve a Horn-terem? És a Horn-fok? (A Matterhornban nem vagyok biztos.)

Világtörténeti szempontból Magyarország volt az első dőlő dominó, amely sorra döntötte a többit, ami végül a kétpólusú világrend bomlásához vezetett. Ahogy Amerikát elérték korábban is hajósok, és Kolumbusz sem volt tudatában annak, hová érkezett, így a földrész Amerigo Vespucci földrajztudósról lett elnevezve, mert ő adta az első szabatos leírását a kontinensnek. Ráadásul a keresztneve került a földrajzba.

Horn nemzetközi hírnevét tekintve szintén csak félreértésről lehet szó. Jókor volt jó helyen, amikor hazánk (a Magyar Népköztársaság) hirtelen elhatározásból (azért előbb Gorbacsovtól engedélyt kérve) kiengedte Nyugatra az NDK-ból menekülőket. Jelképesen felhúztuk a vasfüggönyt. Horn Gyula elvágta a szögesdrótot, amely addig elválasztotta a két világrendet. Belekerült európai történelemkönyvekbe mint illusztráció. A Horn jó német név, könnyen megjegyezték, kapott is kitüntetéseket minden évfordulón. Lehetnénk akár büszkék rá. Mellékesen mi is megválasztottuk egyszer még ezután szabad akaratunkból miniszterelnöknek.

Az európai baloldali pártok elérték, amit akartak. Lesz Horn Gyuláról elnevezett terem. Nem nyugszanak, folyton csak támadják szegény Magyarországot, a vívmányainkat, a rezsi- és pálinkaforradalmunkat, Európa legegységesebb nemzetét.

Most a magyar szocialisták kitalálták, beterjesztették, hogy a magyar országházban is el lehetne nevezni egy termet Horn Gyuláról. És ezt komolyan gondolják. 

Kimaradt?