Sike Lajos: Sikertörténet

Azt mondja János, a partiumi nagyközség elöljárója: "A frász tudja, mi ütött ezekbe a magyarokba, az idén se jöttek el a falunapra! Pedig, hogy készültünk! Nem tudom, mi lett velük. Talán bántja őket, hogy a választás után nálunk nem úgy alakultak a dolgok, ahogy ők szerették volna?"

Azt hittem, elszigetelt esetről van szó, ám kiderült, hogy nem annyira. Sőt! Kérdem Ilyés Gyulát, Szatmárnémeti nemrég ( 8 év után) leváltott polgármesterét, náluk mi volt a helyzet mostanában, hogyan működött a testvérvárosi kapcsolat Nyiregyházával.

Válasza: "Nem sokat túloznék, ha azt mondanám, sehogy!Az új fideszes polgármester járt nálunk vagy kétszer, de csak úgy futtában, alig volt időnk tárgyalni, komolyabb dolgokról semmiképpen. Ennél is nagyobb baj, hogy az ottani átszervezések miatt a rendszeres kapcsolattartás leépült, egyszerűen nem tudjuk kit kell felhívni, megkeresni! A korábbi polgármester, Csabainé idejében mindez nagyon jól működött! Olyan jól, hogy még ma is érdeklődik: hogy vagytok, mint vagytok?"

Augusztus első felében egy pesti társasággal pár napot a Szilágyságban töltöttem. Hétvége lévén, feltűnt, hogy mindössze egy anyaországi busszal találkoztunk, s a pestieket több helyen úgy fogadták, mint rég nem látott vendégeket.

A választ a megyei önkormányzat alelnökétől, Csóka Tibortól kaptam meg: "Az utóbbi időben érezhetően meglazultak a korábban kiépített kapcsolatok a magyarországi településekkel. Több helyről felpanaszolták, hogy nem jönnek el partnereik a faluünnepre, esetenként még csak nem is válaszolnak a meghívásra. Nem tudok másra gondolni, mint arra: nem tetszik nekik, hogy nálunk mindenütt RMDSZ-es polgármesterek vannak, akikért a fideszesek nem nagyon rajonganak. Istenem, a mi elöljáróink az itteni választóknak kell megfeleljenek, nem az ottaniaknak!"

Mindezek és hasonlók tudatában csak ámulok: hogyan beszélhetnek pesti kormánypolitikusok sikertörténetről a nemzetpolitikával kapcsolatban? Augusztus 20 ünnepén többen is (például Semjén Zsolt, Navracsis Tibor, Répási) már-már dicshimnuszokat zengtek: mennyire összeforrasztotta, rakta kormányuk a magyar nemzetet!. Milyen szoros az együttműködés a határon túli magyarokkal.

Ja persze, Erdélyben például Szász Jenővel, Tőkés Lászlóval vagy Toró Tiborral! Mintha nem tudnák, hogy az itteni magyarok 9O százaléka nem az ő zsebpártjukat támogatja!

Kimaradt?