Székely Ervin: (M)aflatoxin

Minden valószínűség szerint rendkívüli tudományos eredményt közölhetünk olvasóinkkal. Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült elkülönítenie a maflatoxin nevű társadalompolitikai vírust, amely felelőssé tehető egész sor elhibázott gazdasági döntésért, a kormányzati munka alacsony hatékonyságáért, sőt a világgazdasági válságért meg az Európai Unió szerkezeti problémáiért is.

Deely van Boeven és Nuku Doxa akadémikusoknak – akikről szakmai körökben úgy hírlik, az idei Nobel díj várományosai – a romániai aflatoxinnal mérgezett tej kapcsán kirobbant botrány, a székely autonómia-tüntetés, a magyar alkotmánymódosítás és a román államfő parlamenti beszéde tanulmányozásából kiindulva sikerült leírniuk a maflatoxin kórokozó által kiváltott betegséget, a maflaságot (Mind Asinine Flagg Syndrome).

A betegség első tünete: a szakmai ismeretek teljes hiánya, illetve a szakjellegű információk határozott visszautasítása. A beteg (maflonc) magatartását a mérhetetlenül felfokozott közszereplési vágy határozza meg (média-viszketegség). Ennek következtében a maflonc által adott nyilatkozatok tartalmi hőfoka egyre emelkedik (mafláz), és ezzel egyenes arányban távolodik a valóságtól. A maflonc egyre inkább elrugaszkodik a realitástól, teremtett világot (Maflaxiát) hoz létre, amelyben ő osztja ki a szerepeket.

A betegség következő fázisában a maflonc elhibázott intézkedések egész sorát foganatosítja, unortodoxiáról, gazdasági szabadságharcról kezd beszélni. Személyiségzavarai mind hangsúlyosabbakká és nyilvánvalóbbá válnak. Elmondja, hogy ő mentette meg az eurót, vagy épp ellenkezőleg leírja az EU-t és közben kifosztja a Nemzeti Bankot, kiheréli az alkotmánybíróságot. Megfelelő kezelés hiányában a betegségnek ebben a szakaszában a maflonc szinte jóvátehetetlen gazdasági és politikai károkat okozhat saját országának. A betegség tercier – egyben utolsó – fázisában a maflonc amolyan keresztesháborút folytat azok ellen, akik gyógyítani vagy akárcsak kezelni akarják. Megtámadja a parlamentet, verőlegényeket vet be a pártszékházba behatoló tüntetők ellen, büntetőpereket rendel politikai ellenfelei ellen.

Arra a kérdésre, hogy a maflatoxin mennyire veszélyes az egészségre, a kutatók elmondták, hogy paradox módon a maflatoxintól nem a mafloncok, hanem a környezetük szenved, a betegség bennük okoz többé-kevésbé maradandó egészségkárosodást.

Érdekes következtetésre jutottak a tudósok, amikor a maflaság okát, etiológiáját tanulmányozták. Kiderült, hogy a maflatoxin megjelenésének táptalaja a szakmai jellegű tisztségek politikai elvű elosztása (mafla-polimerizáció), a nyilvánosság és ellenőrzés hiánya (hipodemokrácia), a kontraszelekció. Mindez kikezdi a társadalom immunrendszerét, és paralizálja a civil kurázsit, miáltal elszaporodik az államszervezetben maflatoxin.

Sajnos a maflatoxin elleni védőoltás még nem készült el. Deely van Boeven és Nuku Doxa professzorok azonban bizakodók, szerintük a közép-európai laboratóriumokban már dolgoznak a megoldáson és elképzelhető, hogy a jövő év végére (a magyarországi parlamenti, a romániai elnöki és az európai parlamenti választások nyomán) a társadalmi immunizáció is jelentős részben befejeződik.

Legalábbis egy újabb maflatoxin-fertőzés beálltáig.

Kimaradt?