Moldován Árpád Zsolt: Megvezetés magas fokon

Egyelőre nem tisztázott, hogy szándékosan vagy tudatlanságból vezette-e meg olvasóit és keltett magyarellenes hangulatot a román közvéleményben a Gazeta Sporturilor című román sportlap azzal a „tényfeltáró cikkével”, amelyet a székelyföldi labdarúgóklubok – Sepsi OSK és FK Csíkszereda – magyarországi finanszírozásáról írt.

A félrevezető cikket aztán több romániai lap, portál is átvette, sőt a magyarországi lapok közül is voltak olyanok, amelyek ellenőrizetlenül „visszaböfögték” a gsp.ro-n található állításokat. 

A bukaresti lap a Sepsi OSK jó Liga 1-es szereplése és az FK Csíkszereda Román Kupában bemutatott bravúrja kapcsán „fedezte fel”, hogy Székelyföldön is létezik labdarúgás, és megpróbált magyarázatot adni a jelenségre. Első reakciója az volt, hogy csakis a „magyar ügynökségek” keze lehet a dolog mögött, és azzal a kérdéssel fordult a magyar kormányhoz, hogy támogatja-e az anyaország a székelyföldi csapatokat. Budapest nem késlekedett a válasszal: a gsp.ro azt írja, hogy öt napon belül válaszlevelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától.  Ebben az állt, hogy a 1801/2016 számú kormányhatározat értelmében az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK – a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül – egyaránt egymilliárd forintos (3,2 millió eurós) támogatást kapott sportinfrastruktúrája fejlesztésére és más befektetési projektek megvalósítására, elsősorban akadémiáinak működésére.

Bár a budapesti válaszban egyértelműen tisztázzák, hogy a két egyesület befektetési projektekre és az akadémiák működtetésére kapták a támogatást, a gsp.ro és rajta keresztül a teljes román média úgy tálalta a témát, mintha ebből a pénzből fizetnék Székelyföldön a játékosok gázsiját. Ezt a megvezetést azzal is alátámasztották, hogy megkeresték a budapesti 3,2 millió euró megfelelőjét a román labdarúgásban.

Mit jelent 6,5 millió euró a román labdarúgásban? – a gsp.ro nyomán
– ennyit költ a FCSB játékoskeretének egy éves fizetésére
– ennek az összegnek 80 százalékát kapta a Román Labdarúgó-szövetség a 2016-os Eb-re való kijutásért
– háromszor nagyobb összegből gazdálkodik évente a FRF
– feleennyit kap a román bajnok tévéközvetítési jogokból

A budapesti támogatás útját valóban ismerő szakértők, szakírók magasról lesz...ták a témát. Sem a FRF, sem a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF), sem a két székelyföldi klub nem tartotta méltónak, hogy válaszoljon, reagáljon a gsp.ro állításaira. A DigiSport kicsikart egy nyilatkozatot Kertész Dávidtól, a Sepsi OSK alelnökétől, amelyben a háromszéki klub képviselője fekete-fehéren elmondta: „ebből a támogatásból román labdarúgás is hasznot húz, hiszen gyermekek ezrei fociznak a régióban. Ezt a pénzt az utánpótlásközpontba fektettük, amely fejlesztés alatt áll. Csíkszeredában már látszik is ennek az eredménye”.

De ez már senkit sem érdekelt a román foci tudorai közül. A szellemet kiengedték a palackból, a szenzációra éhes újságírók mindenkit megkérdeztek, akiktől bombasztikus választ vártak. Így jutottak el Gigi Becali FCSB-tulajdonosig, aki a magyarveszélyt magasabb dimenzióba emelte: a fanatik.ro-nak adott nyilatkozatában leszögezte, már csak ő áll a Sepsi OSK és a román bajnoki cím között. Ő a román mundér egyetlen védelmezője, ha ő visszavonul, akkor már senki sem tudja megállítani a háromszéki csapatot, és a magyarok szégyenszemre bajnokok lesznek. A szabadszájúságáról elhíresült börtönviselt üzletember nem állt meg itt, Magyarországot és miniszterelnökét, Orbán Viktort is „letörpézte”. „Magyarország egy törpe! Orbán egy törpe! Hogy verjen meg téged saját hazádban Orbán? Hogy hagyjam, hogy egy olyan törpe, mint Orbán megverjen engem Román Földön? Soha, soha, soha!” – gurult el Gigi Becali gyógyszere.

Kimaradt?