Kustán Magyari Attila: Szüntessék meg a gendertet!

Bárki, aki legalább egy rövidebb ismertetőt elolvasott életében a gender fogalmáról és az ezt kutató tudományokról, tisztában van azzal, hogy a kommentszekcióban a kínos – de sajnos roppant veszélyes – tudatlanság virágzik.

A genderrel, azaz a társadalmi nemekkel foglalkozó kutatások rendkívül szerteágazók, és az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megértsük nemcsak a nemek összetett viszonyait, a társadalmi nemek biológiai hátterét is akár, hanem azt is, hogy a hatalom hogyan nyilvánul meg ezen a területen is. Ez azt jelenti, hogy rengeteg fontos munka született ezen a téren, és annak ellenére, hogy ezek közül a többség egyetlenegyet sem olvasott el, markáns vélemények születnek a világhálón.

A magyar kormány döntését, miszerint a gender szakokat el kell törölni, a román ortodox egyház viszonyulását ugyanehhez a kérdéshez sokan üdvözlik, és nyilvánvalóan olyanok, akik egyébként zavarba jönnének a legalapvetőbb kérdésektől is a témát illetően.

Több ízben is kipróbáltam ezt olvasókkal a múltban: amikor egy-egy tanulmány vagy kutatás alá odaírta valaki, hogy ez értelmetlenség, akkor rákérdeztem, hogy egészen pontosan milyen szempontok szerint az. A válasz rendszerint elmaradt.

Nem kenyerem az olvasókat ostorozni. A felelősség nem az ő kezükben van: ilyen oktatási rendszer, médiaviszonyok, a sajtómunkások nem feltétlenül magas színvonala mellett, a politikai szereplők hasonlóan aggasztó álláspontjai mellett nincs esély arra, hogy azok, akik idejük nagy részét nem tanulással töltik, fel tudjanak emelkedni. Ettől függetlenül persze okom van háborogni, amikor azt látom, hogy nincs lehetőség a párbeszédre, és egy chatbot szintjén kapok válaszokat, ha mégis megpróbálkoznék.

Persze tisztában vagyok azzal is, hogy a szövegem olvasók nagy részét elvesztettem azzal, hogy kritikával illettem a magyar kormányt. Miközben számos erdélyi magyar értetlenül tárja szét a kezét, ha a románok nem akarnak vitát nyitni az autonómia kérdéséről, vannak olyan szent tehenei a magyar közbeszédnek, amelyeket éppen így safe space óv (miközben a közvélekedés szerint a safe space egy liberális találmány).

Szerény javaslatom inkább az, hogy nyissunk vitát. Mielőtt megszüntetnénk azt a bizonyos „gendertet”, inkább beszélgessünk róla, lapozzunk fel egy-két könyvet, nézzünk rá tudománynépszerűsítő oldalakra, amelyeken írnak erről. A közbeszéd nem erők összecsapása kell legyen, hanem közös építkezés. Ehhez sok türelem szükséges és befektetett energia. Akkor is, ha az erősebbekhez csapódtunk éppen és akkor is, ha a gyengébbek közé kerültünk.

Kimaradt?