Elpusztult az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú
  • 2018. szeptember 24., hétfő
    Gellért, Mercédesz
  • 14°
    Kolozsvár
    • 10°
      Csíkszereda
    • 12°
      Székelyudvarhely
    • 11°
      Gyergyószentmiklós
    • 12°
      Székelykeresztúr
    • 13°
      Kovászna
    • 11°
      Kézdivásárhely
    • 10°
      Barót
    • 11°
      Sepsiszentgyörgy
    • 16°
      Arad
    • 12°
      Gyulafehérvár
    • 19°
      Nagyvárad
    • Beszterce
    • 10°
      Déva
    • 17°
      Nagybánya
    • 13°
      Marosvásárhely
    • 17°
      Zilah
    • 18°
      Szatmár
    • 10°
      Nagyszeben
    • 16°
      Temesvár
    • 11°
      Brassó
    • 15°
      Bukarest
  • 1 EUR = 4.6559 LEI
    • 1 USD = 3.9517 LEI
    • 1 GBP = 5.2123 LEI
    • 100 HUF = 1.4386 LEI

Elpusztult az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú


-A A+

A 45 éves Sudant életkorával kapcsolatos szövődmények miatt kellett elaltatni.

Az állat állapota "jelentősen rosszabbodott", már nem tudta volna elviselni a további szenvedést. "Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el" – tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei. A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambiciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre A világ választható legjobb agglegénye elnevezéssel.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították.

Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, "amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését" – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Címlapi illusztrációnk forrása: pbs.org



HIRDETÉS







EZT OLVASTA MÁR?

X