FRISSÍTVE - Zernestre szállítják a Tusványoson emberre támadó medvét

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerda este engedélyezte, hogy elszállítsák Tusnádfürdőről azt az anyamedvét, amely az elmúlt hetekben a bocsaival együtt járta a település utcáit, és embereket is megtámadott - tájékoztatta az MTI-t Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. FRISSÍTÉS: A medvét Zernestre szállítják.

A hárombocsos anyamedve kábítólövedékes elaltatását és elszállítását azt követően hagyta jóvá a miniszter, hogy szerdán, nem sokkal a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) esti koncertjeinek a kezdete előtt a tábor közelében elütött két medvebocsot a vonat.

Borboly Csaba elmondta: egyelőre csak feltételezik, hogy a gyakran látott hárombocsos anyamedve két bocsáról van szó. Hozzátette: azért kérte az azonnali beavatkozást, mert a bocsait elvesztő állat az állatvédők szerint agresszívvé válhat. Az önkormányzati vezető hozzátette: azonnal értesítették a csendőrséget, mely ígérte, hogy megóvja a Tusványos résztvevőit.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy csütörtökön reggel érkeznek a zernyesti medvemenhely képviselői, hogy a vadőrökkel együtt megkeressék, majd altatólövedékkel elkábítsák és elszállítsák a bocsait elvesztő anyamedvét és a megmaradt bocsot.

FRISSÍTÉS: A Tusnádfürdőn fiatalemberre támadó anyamedve három bocsából kettőt vonat ütött el, a nagyvadot pedig a tusványosi tábortól mintegy kétszáz méternyire látták – erősítette meg az Agerpresnek Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa. A medvét a zernesti medveparkba szállítják.

Szép Róbert szerint a nagyvad veszélyt jelent az emberekre nézve, tekintve, hogy már kétszer támadt, és két bocsa elveszítése után még agresszívebbé válik. Csütörtökre virradóan a csendőrség segítségével elkerítették azt a területet, ahol az anyamedvét látták, és miután elaltatták, Zernestre szállítják a medveparkba.

Mint arról korábban írtunk, szerdán 27 éves fiatalra támadt a medve Tusnádfürdőn, a fiatal áldozatot a csíksomlyói fertőző osztályra szállították. A település polgármestere ugyanakkor tagadta, hogy medvetámadás történt.

Kapcsolódók

Kimaradt?