AIDS-járvány: hárompercenként megfertőződik HIV-vírussal egy fiatal lány

Világviszonylatban hárompercenként fertőződik meg HIV-vírussal egy fiatal lány - ezzel a meghökkentő adattal hívta fel a figyelmet egy „elfeledett közegészségügyi válságra” az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerdán az amszterdami AIDS-világkonferencián.

A szervezet adatai szerint a 15-19 éves korosztályban óránként harmincan kapják el az AIDS vírusát, kétharmadrészt lányok.Az elmúlt két évtizedben elért sikerek ellenére az AIDS-járványnak még nincs vége, sőt még csak azt sem mondhatjuk, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a helyzetet - jelentette ki Henrietta Fore, az UNICEF főigazgatója.

Az ENSZ-szervezet szerint az alacsonyabb társadalmi státus a fő oka, hogy az AIDS-járvány leginkább a fiatal nőket sújtja. A legtöbb országban a lányoknak rosszabb a hozzáférése az információhoz és az egészségügyi ellátáshoz, sokan túl korán kezdik a nemi életet, sokakat idősebb férfiakkal való szexre kényszerítenek, a függelmi viszonyok miatt a kamaszlányok egy részének lehetősége sincs nemet mondani a kockázatos szexuális érintkezésre, emellett hiányzik a bizalmas tanácsadás és a szűrővizsgálat lehetősége is - sorolta az okokat a főigazgató.

A világon hárommillió 19 évesnél fiatalabb személy él az AIDS vírusával, csaknem kétharmaduk a 10-19 év közötti korosztályból kerül ki.

2010 óta csaknem minden korosztályban folyamatosan csökken az AIDS okozta halálozás, kivéve az idősebb kamaszokat, a 15-19 éveseket, akik körében stagnál az elhalálozások száma.

Tavaly 130 ezer gyermek vagy 19 évesnél fiatalabb tinédzser halt meg AIDS-ben a világon, 430 ezren újonnan fertőződtek meg egy év alatt.

Főleg a fejlődő országokban emelkedik a gyermekek és serdülők aránya a HIV-vel élők körében. Tíz HIV-fertőzött gyermek közül kilenc már Afrikában él.

A világon 37 millió ember fertőződött meg a gyógyíthatatlan - bár kezelhető - HIV-vírussal. A UNAIDS ENSZ-szervezet szerint a járvány „kényes ponthoz” érkezett, ahol emelkedik a kezeltek száma és csökken a halálozás, ugyanakkor magas az új fertőzések száma. Az UNICEF jelentése itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?