Electric Castle vs. Untold – hol jobb a „user experience”?

Bár a két legnagyobb erdélyi zenei fesztivál, az Electric Castle és az Untold közönségének nagy többsége elégedett, a bonchidai fesztiválnak valamivel pozitívabb az imázsa, derül ki a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen készült felmérésből. Legnagyobb eltérések a helyszín, a környezetvédelem és az italfelhozatal terén voltak.

A nézőszám és bevétel szempontjából piacvezető két zenei fesztivál 2017-es kiadásain készült, hangsúlyozottan független felmérés eredményét Ovidiu Ioan Moisescu, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karának oktatója tette közzé. Úgy a bonchidai Bánffy-kastély egyedi környezetére építő Electric Castle, mint az évente új „elmondatlan történetet” kitaláló Untold (idén a vérfarkasokra utalva a „Wolf Spirit” a jelszó) egységes felhasználói tapasztalatot szeretne nyújtani a fesztiválozóknak, akik a kapun belépve úgy érezhetik, hogy új, különleges, önálló világba érkeztek. Az első ámulaton túl persze a fesztiváltapasztalat árakról, személyzetről, tisztaságról, koncertélményekről szól. Ezeket mérte fel az említett kutatás.

A fesztiválozók robotképe

Bár az Electric Castle (EC) és az Untold közönsége nagy részben fedi egymást (2017-ben az EC-zők szinte 58 százaléka részt vett az Untoldon is, az untoldozók szinte 43 százaléka volt korábban az EC-n is), a két rendezvény tipikus résztvevője némileg eltér egymástól: az átlag EC résztvevő valamivel idősebb, képzettebb, mint az Untold átlagfesztiválozója.

Az EC résztvevőinek átlagéletkora 27,3 év, valamivel magasabb, mint az Untold esetében, ahol az átlagéletkor 25,9 év. Az EC-n résztvevők 80 százalékának van felsőfokú végzettsége, az Untoldon ez az arány csak 72 százalék. Az Untoldra ugyanakkor többen érkeznek Erdélyen kívülről (30 százalék), mint az EC-re (22 százalék).

Árak

A belépők árát viszonylag sokan ítélték magasnak, illetve nagyon magasnak. Az untoldozók közül többen (48,5 százalék), az EC-n résztvevők közül valamivel kevesebben (31 százalék) voltak ezen a véleményen.

A fesztivál területén forgalmazott áruk az Untold-résztvevők 74,65 százaléka szerint voltak drágák, az EC-lakók kevesebb hányada, 55,48 százaléka gondolta ugyanezt.

Az Untoldon átlag 57 lejt költöttek szállásra és 192 lejt egyébre, az EC-n 49 lejt szállásra és 171 lejt egyébre. A legkiemelkedőbb átlagköltséget egyik fesztiválon sem a kolozsváriak, hanem inkább a bukarestiek, illetve a más romániai településekről érkezők termelték.

Helyszín

A többség mindkét helyszínnel nagyon elégedett volt. Az EC-résztvevők 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megfelelőnek, vagy nagyon megfelelőnek gondolja a fesztiválhelyszínként az „erdélyi Versailles” udvarát, míg az untoldozók kevesebb, 84 százaléka gondolta ugyanezt a Kolozsvár szívében elhelyezkedő Sétatérről. Ugyanígy többen (8,25 százalék) voltak az Untoldon azok, akik szerint a helyszín kevésbé, illetve egyáltalán nem megfelelő, mint az EC-n, ahol 3,46 vélekedett így.

Szolgáltatások

A leginkább mindkét fesztiválon a hangosítással és a fizetési rendszerrel voltak elégedettek a megkérdezettek, több mint 85 százalékos arányban, a legkevésbé pedig a tisztasággal, az étel-, illetve az italfelhozatallal. Az EC úgy tűnik, ez utóbbiakban is rátromfolt az Untoldra: a tisztasággal az EC-résztvevők 74,6 százaléka volt elégedett vagy nagyon elégedett, az Untoldon 62,3 százalékos volt ez az arány. Az ételek esetében 75,2 százalék, illetve 63,5 százalék, az italok esetében pedig 72,8 százalék, illetve 58,2 százalék volt az elégedettek aránya az EC javára.

Általános élmény

A megkérdezett 2017-es fesztiválozók többsége mindkét rendezvénnyel elégedett, vagy nagyon elégedett volt. Az EC esetében 88,5 százalék mondta ezt, az Untold esetében 81,5 százalék. Nagyobb volt az eltérés azoknak az arányában, akik „nagyon elégedettek” voltak: az EC megkérdezett résztvevőinek 45,7 százaléka nyilatkozott így, az Untoldról 36,1 százalék mondta ugyanezt.

Mikor arra kérdeztek rá, hogy ajánlanák-e a fesztiválokat az ismerőseiknek is, az EC-résztvevők 95,5 százaléka, az Untoldon résztvevőknek csupán 89 százaléka válaszolt igennel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?