Takács Aranka: mulasztás vagy tisztogatás Bende Barna leváltása

Súlyos hibát követett el a vajdahunyadi Dr. Al. Simionescu Kórház vezetőtanácsa az egészségügyi intézmény igazgatótanácsa és kórházmenedzsere, Bende Barna meglepetésszerű leváltásával. A döntés szakmai hiba miatt történt, vagy pedig az igazgatóság egyszerűen politikai tisztogatás áldozatává vált – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Takács Aranka helyi tanácsos, az RMDSZ vajdahunyadi szervezetének elnöke.takacs

A vajdahunyadi kórház ügyében hozott egyoldalú döntés indokainak elemzése érdekében a városi tanács azonnali összehívását kezdeményeztük – közölte az RMDSZ tanácsosa. „Kérjük, hogy a polgármester és a kórház vezetőtanácsa tegye közzé a vajdahunyadi Dr. Al. Simionescu Kórház helyzetére vonatkozó információkat és iratokat, a rendkívüli tanácsülésre pedig hívják meg a vezetőtanácsot, a leváltott igazgatótanácsot, a kórházigazgatót, valamint a kórházban dolgozók szakszervezeti képviselőjét” – fogalmazott Takács Aranka, hozzátéve: ha valamennyi érintett véleményének megismerése után szükségesnek mutatkozik, a városi tanácsnak különbizottságot kell felállítania a kórház tevékenységének elemzésére. A testület gondoskodik a menedzsment-szerződés betartásáról és az egészségügyi intézmény hatékony működtetése érdekében szükséges döntések meghozataláról.

Takács Aranka szerint a kórház vezetőtanácsa mulasztást követett el, amikor a városi tanácsot nem tájékoztatta a kórház vezetőségének leváltásáról. A decentralizált egészségügyi intézmények működéséről szóló jogszabály értelmében a kórház vezetőtanácsában a városi tanácsnak két küldötte van, akiknek az a feladata, hogy az önkormányzat érdekeit, ezáltal pedig a városi tanácsot megválasztó polgárok érdekeit képviselje.

A törvény értelmében a helyi önkormányzat feladata az alapvető közszolgáltatások biztosítása, az illető közintézmények működtetése, köztük az egészségügy is. A városi tanácsnak a kórház vezetőtanácsba delegált két tagja nem tájékoztatta kollégáit arról, hogy a kórház menedzsmentjével gondok lennének. Értelmezésünk szerint a vezetőtanács két tagja, akik egyetértettek a leváltással, túllépte megbízatása kereteit és önkényesen járt el – hangsúlyozta.

Az RMDSZ önkormányzati képviselője elmondta, hogy a vajdahunyadi kórház az egyetlen egészségügyi intézmény, amelynek nincs adóssága az állam fele és körbetartozása sincs. A kórház menedzsmentje 2005 óta elérte az orvosi szolgáltatások minőségének javítását, amellyel a térség egyik legsikeresebb egészségügyi intézményévé vált. A kórházban elvégzett valamennyi befektetés hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény példamutatóvá vált a minőség és a betegek kényelme tekintetében. Ezt állapították meg az intézménybe látogató tárcavezetők, Eugen Nicolăescu és Cseke Attila is. A vajdahunyadi Dr. Al. Simionescu Kórház a megye első egészségügyi intézménye, amely pár hete megkapta az akkreditációt, elismerve a befektetések hasznosságát, az orvosi személyzet erőfeszítéseit és a menedzsment által biztosított működőképességet, amely európai színvonalra emelte a vajdahunyadi kórházat – jelentette ki Takács Aranka.

Kimaradt?