Románia, 2018: hetedik napja nincs víz Bákóban

Vödrökkel a vállukon állnak sorba a bákóiak, hogy egy kis ivó- és használati vízhez jussanak. Július 14. óta nincs víz a városban, miután a fővezeték meghibásodott.  

A vízhiány a bákói sürgősségi kórházban is gondokat okoz: a vezetőség csütörtökön bejelentette, amíg a helyzet nem változik, csak sürgősségi műtéteket vállalnak. Az önkormányzat költségén a hatóságok napi 70 ezer liter ivóvizet és 500 ezer liter használati vizet biztosítanak.

Az utóbbi két évben ez a hatodik alkalom, hogy a város víz nélkül marad, a helyiek türelme pedig egyre fogy. A lakosok most először dühösen az utcára is vonultak, az önkormányzat előtt tüntettek, Cosmin Necula PSD-s polgármester és a regionális vízszolgáltató illetékeseinek lemondását követelték. A polgármester találkozott a felháborodott tüntetőkkel, azonban ez senkit nem vitt közelebb a megoldáshoz, írja a g4media.ro hírportál.

Bákó lakossága az úzvölgyi vízgyűjtő tóból egy 65 km hosszú fővezetéken keresztül kapja a vizet, ebből egy 45 km-es szakaszt 2011-ben felújítottak, a munkálatokra 52 millió eurót fordítottak még Romeo Stavarache PNL-s polgármester mandátuma alatt. A jelenlegi városvezető Necula azonban kifogásolja a kivitelezést, és azzal fenyegetőzik, hogy feljelentést tesz az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél.

Kimaradt?