Potyó: elkötelezett lelkipásztor-pápát választott a konklávé

„Nem egy nagy tudóst, hanem egy egyszerű, igazi elkötelezett lelkipásztor-pápát választott a konklávé" – jellemezte azt új római katolikus egyházfőt, Jorge Mario Bergoglio bíborost a maszol.ro kérdésére csütörtökön Potyó Ferenc.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség általános helynöke szerint „teljesen logikus és érthető", hogy az új egyházfő egy olyan országból – Argentínából – származik, ahol nagy számú elkötelezett hívő katolikus él, ám szerinte pápaválasztáskor nem a földrajzi hely a meghatározó, hanem maga a személy.potyo2

Potyó emlékeztetett arra, hogy Ratzinger bíborosnak – pápai nevén XVI. Benedeknek –, Vatikán egyik legnagyobb teológus hittudósának több „papabilis" tanítványa is volt, akik mind nagy tudású teológusok, mégsem közülük került ki az új egyházfő. „Egy egyszerű, igazi elkötelezett lelkipásztor-pápát választott a konklávé, aki a szegények közé ment, aki szerény életkörülmények között él és az egyszerűséget hirdeti" – magyarázta.

A római katolikus egyház gyulafehérvári pápai káplánja szerint kísértetiesen hasonlít a jelenlegi helyzet a XIII. századihoz: akkor a hatalom, a pénz és a fényűzés, az erkölcstelenség hatalmasodott el Európában, és az igazi reform az egyházon belül kezdődött, amikor Assisi – akinek a nevét felvette a mostani pápa – a szegénység, egyszerűség, elkötelezettség és imádság útján valódi forradalmat tudott szervezni. „Tehát eljött az ideje, amikor nem a nagy tudás, nem a hatalom, nem a szervezés, hanem az egyszerűség és az egyházi hit mindennek a központi alapja: nem az emberi ügyeskedés, hanem isten kegyelme a központi érték" – összegzett Potyó Ferenc.

Egyelőre nem hívják Romániába

Az érseki helynök kérdésünkre elmondta: egyelőre nem hívják meg a pápát Csíksomlyóra vagy más, erdélyi magyar katolikusok lakta vidékre. Emlékeztetett arra, hogy az ortodox ellenállás miatt II. János Pál pápát sem sikerült Csíksomlyóra hívni, amikor 1999-ben Romániába látogatott. Potyó az ortodox ellenszegülést azzal magyarázza, hogy a pápai látogatás alkalmával szervezett programok és a szentmise nagy tömegeket mozgat meg, az ortodox egyház pedig attól tart, elveszíti híveinek egy részét, akik korábban görög katolikusok voltak, és kényszerítés hatására lettek ortodoxok.

Mint megtudtuk, a protokolláris eljárások szerint a romániai római katolikus püspöki karnak, a köztársasági elnöknek és az ortodox pátriárkának együtt kell diplomáciai úton meghívnia a pápát Romániába. „Ez egyelőre nem lehet napirenden, mivel nincs mivel indokolni. Ha lenne egy szentté avatás, akkor az jó apropó lenne, ám ez még várat magára" – mondta Potyó.

Kimaradt?