Megszívatták a háromszéki diákokat a román dolgozatok javításakor?

 A háromszéki érettségizők román dolgozatainak újrajavítását követően 60 diáknak nőtt több mint 1,5 ponttal a jegye, de olyan is volt, aki három-négy ponttal kapott az eredetinél magasabb jegyet.

Akadt például diák, akinek az óvás előtti 2,6-as jegyét a dolgozat újrajavítása után 6-ra emelték. Ez alapján beigazolódni látszik a háromszéki diákok és tanáraik sejtése, hogy a marosvásárhelyi javítóközpontban jócskán alulértékelték a román vizsgadolgozatokat – mutatott rá Kiss Imre.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint az óvásokat Zilahon javították újra, és kimondható, hogy jogos volt az elégedetlenség, mivel nagy számú diáknak jóval nagyobb lett a jegye. Kiss Imre szerint a dolgozatok eredeti javítói nagy fokú szigorral magyarázhatják az általuk adott jegyeket, de azt nehéz magyarázni és mulasztásra utal, amikor 3-4 jegyni a különbség az eredeti és a fellebbezés után kapott jegy között.

Háromszéken több diák is csalódott volt és sokan egy hétig sírtak, mert azt hitték, megbuktak a román érettségi vizsgán. Emellett több tanár is elégedetlen volt, mert olyan diákjaik kaptak nagyon alacsony jegyet, akik más tantárgyakból 9-es felett teljesítettek, sőt az elmúlt négy évben is jó tanulók voltak, és a próbaérettségin románból elérték a 8-9-es osztályzatot.

Kiss Imre szerint ezeket az eseteket egyenként kell elemezni, ami már a Maros megyei tanfelügyelőség feladata lenne, és ha bebizonyosodik, hogy a tanár tévedett, szankciókra is számíthat. Háromszéken 209 román dolgozatot fellebbeztek meg, 80 százalék nagyobb jegyet kapott az óvás után. Ezáltal Kovászna megyében 5 százalékkal nőtt az érettségin való átmenési arány 59,5 százalékról 64,2 százalékra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?