Johannis nyitotta meg Kolozsváron a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát

A matematika és más tudományok tanítása az oktatási program szerves részét kell hogy képezze már a kisgyermekkori nevelésben is - hangsúlyozta Klaus Johannis államfő vasárnap Kolozsváron, az 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia nyitórendezvényén.

"Sajnos nem minden gyermeknek adatik meg, hogy minőségi oktatásban legyen része. Nagyon fontos aktívan hozzájárulni ahhoz, hogy szerte a világban javuljon a matematikatanítás minősége. Esélyt nyújtva a gyermekeknek a tanulásra, életeket, gazdaságokat, társadalmakat változtathatunk meg. Minél hatékonyabb az oktatási rendszerünk, és minél jobban igazodik az új generációk, valamint a társadalom igényeihez, annál nagyobb mértékben járulunk hozzá a békéhez és a fejlődéshez a világban" - fogalmazott beszédében az államfő.

Rámutatott: nagy megtiszteltetés Románia számára, hogy a centenárium évében lehetősége adódik bizonyságot tenni a világ előtt a tanulással, a tudománnyal és a nemzetközi együttműködéssel szembeni nyitottságáról, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben tudományos kutatások szempontjából is vonzó ország lesz Románia.

Kolozsvár ad otthont ezekben a napokban a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiának. A megmérettetést legelőször Brassóban szervezték még 1959-ben. Akkor hét ország képviseltette magát a diákolimpián, Kolozsvárra már 615 versenyző érkezett 110 országból.

Az olimpia nem hivatalos összesített éremtáblázatán Románia a harmadik helyet foglalja el, Bulgáriával együtt egy évben sem hiányzott eddig a megmérettetésről. A vasárnapi megnyitó ünnepségen részt vett még Valentin Popa oktatási miniszter, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia elnöke, a nagy-britanniai Geoff Smith és Emil Boc kolozsvári polgármester is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?