Azonnal dobja ki, ha ilyen zöldségeket tárol a mélyhűtőjében!

Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság közzétette a Greenyard vállalat azon Romániában forgalmazott termékeinek listáját, amelyeket elővigyázatosságból visszavontak a boltok polcairól, miután Európa-szerte több mintában is kimutatták a Listeria monocytogenes baktérium jelenlétét.

A következő gyorsfagyasztott termékeket vonták ki a forgalomból:

  • a Lidl-ben árusított 450 g-os kiszerelésű Greengrocer / Freshona elnevezésű tejfölös spenótót és a szintén 450 g-os Freshone sárgababot;
  • a Metro Casho & Carry üzletláncban árusított Chef Amestec elnevezésű mexikói zöldségkeveréket (2,5 kg) és a Chef csemegekukoricát (2,5 kg);
  • a Penny Marketben forgalmazott, a Pinguin/Greenyard által gyártott 1 kg-os zöldbabot (gyártási hely: Magyarország) és szintén 1 kg-os mirelit zöldborsót (gyártási hely: Belgium).

A Listeria monocytogenes baktérium veszélyes az emberi szervezetre, az influenzához hasonló tüneteket okozhat. Terhesség esetén, gyerekeknél, időséknél és gyenge immunrendszerű személyeknél súlyosabb tünetek jelentkezhetnek.

Mint ismert, Európa-szerte kivonják a forgalomból a magyarországi Greenyard vállalat által csomagolt fagyasztott zöldségeket, miután több mintában is kimutatták a Listeria monocytogenes baktérium jelenlétét.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) az elmúlt napokban jelentette be, valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és egyéb fagyasztott zöldségek terjesztették a Listeria monocytogenes baktériumot, amely 47 személy megbetegedését és kilenc ember halálát okozta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban, illetve Nagy-Britanniában.

Ugyanezt a baktériumtörzset állítólag 2016-ban és 2017-ben is azonosították a Greenyard magyarországi üzemében, és a jelek szerint a kórokozó a tisztítás és fertőtlenítés ellenére is életben maradt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?