Izgalmas programokkal készülnek a második Csíkszeredai Kórháznapokon

Tudományos konferenciával, kórházi nyílt napokkal, és a széles közönség számára is érdekes előadásokkal készül az idei, második kórháznapokra a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A július 6–8. között zajló rendezvénysorozat részeként fontos intézményes kapcsolatok is létrejönnek –tájékoztatta szerdán a sajtót a kórház vezetősége és az intézményt fenntartó Hargita Megye Tanácsa képviselői.

Az idei Csíkszeredai Kórháznapokon több romániai orvosi egyetem professzora, más városok kórházai, tudományos egyesületek, magyarországi kórházak, orvostársaságok, valamint ottani egyetemek is képviseltetik magukat, mondta dr. Konrád Judit kórházmenedzser.

„Tavaly úgy szerveztük meg az első kórháznapokat, hogy nem állítottunk magunknak mércét, mindössze arra készültünk, hogy egymásnak megmutassunk, hogyan dolgozunk, mivel foglalkozunk, mit tudunk. Az idei szervezés alkalmával jó volt látni, hogy nem kellett kérni senkit, hogy jöjjön és tartson előadást” – számolt be az előkészületekről a kórházigazgató.

Érdekes tudományos és könnyed előadások

Az első napon, pénteken bemutatkoznak az egyes partnerintézmények, a kórház kitünteti azon nyugdíjba vonult munkatársait, akik sokat tettek azért, hogy a csíkszeredai kórháznak jobb legyen a megítélése, a nap végén pedig együttműködési szerződést írnak alá a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, amelynek révén a kórházban létrejövő új kutatóközpont, valamint a csíkszeredai egyetem génsebészeti laboratóriuma közös projekteket indít.

A második napon, szombaton tudományos előadások és műhelymunkák zajlanak az egyetem kis- és nagyaulájában. Vasárnap pedig nyílt napokat tartanak a kórházban: 11 és 13 óra között bárki csatlakozhat a kórház főbejáratától induló csoportokhoz, amelyek körbejárják az osztályokat. Az érdeklődők megismerkedhetnek a sürgősségi osztály működésével, valamint a nemrég Hargita megyébe érkezett speciális rohammentő autó, a MANTRA belsejével. Ugyanezekben az órákban a csíkszeredai megyeháza márványtermében az egészséges életmód, a betegségek megelőzése, valamint a pszichológia lesznek az ott elhangzó előadások fő témái.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke annak a jelentőségét hangsúlyozta, hogy a kórháznapokkal a csíkszeredai kórház felkerül a hazai orvostudomány térképére. Szentes Antal megyei tanácsos emlékeztetett rá, hogy az intézmény jó úton halad a kettes besorolás megszerzése felé, ugyanakkor rámutatott, hogy ennek egyik legnagyobb bizonyítéka, hogy néhány hónappal ezelőtt az egészségügyi érdem parancsnoki rendfokozatát kapta Klaus Johannis államfőtől a kórház.

Bemutatkozott az új orvosigazagató

Július másodikától új orvosigazgatója a csíkszeredai kórháznak dr. Melles Orsolya személyében. Elődje, dr. Konrád Judit ezentúl az intézmény menedzseri feladatait látja el.

Melles Orsolya eddig egy marosvásárhelyi magánklinika és laboratórium igazgatója volt, ottani tapasztalatait kamatoztatná Csíkszeredában. Reményét fejezte ki, hogy az elkezdett úton tovább tud haladni a kórház. Mint mondta, továbbra is prioritásként kezelik, hogy minél több fiatal orvost vonzzanak Csíkszeredába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?