Filmezés vezetés közben: így szigorodna a KRESZ

Nem csak bírságot kapnak, de el is veszíthetik három hónapra a jogosítványukat azok a sofőrök, akik vezetés közben a készüléket a kezükben tartva filmeznek.

A KRESZ-t szigorító törvénymódosító indítványt képviselők és szenátorok egy csoportja iktatta parlamentben. A jelenlegi törvény szerint 2-3 büntetőpont (290-435 lejes bírság) jár azoknak a gépkocsivezetőknek, akik vezetés közben készüléket a kezükben tartva telefonálnak vagy filmeznek.

A törvénymódosító tervezet szerint ha a kihágás a forgalom résztvevőinek életét vagy testi épségét veszélyezteti, a sofőrnek 90 napra felfüggesztik a jogosítványát. A gépkocsivezető akkor is büntethető, ha nem érik tetten a rendőrök, hanem utólag, a Facebook-oldalán észlelik a vezetés közben készült filmet.

A tervezet előterjesztőinek indoklása szerint a romániai gépkocsivezetők 60 százaléka rendszeresen telefonál kihangosítás vagy hands free nélkül vezetés közben.

Mint ismert, az utóbbi évek egyik legsúlyosabb autóbalesetét egy mikrobusz sofőrje okozta, aki Facebook-live-ozott vezetés közben. A Magyarországon történt szerencsétlenségben kilenc Maros megyei személy veszítette életét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?