Nagy meleg, sok eső várható júliusban és augusztusban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) háromhavi előrejelzése szerint júliusban és augusztusban az átlagosnál melegebb, szeptemberben pedig az időszaknak megfelelő hőmérséklet lesz, Moldvában és Erdélyben az átlagosnál több, az ország déli részében a normálisnál kevesebb csapadék várható.

A meteorológusok szerint 1981-től 2010-ig a júliusi hónapokban 20,2 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mértek térségünkben, a lehulló csapadék mennyisége pedig a nyár második hónapjában átlagosan 77,8 liter volt négyzetméterenként az elmúlt évtizedekben. Ehhez képest idén júliusban 21 fokos lesz az átlaghőmérséklet Erdélyben és Máramarosban, 15-23 fok közötti Moldvában, míg Olténiában és Havasalföldön 24 Celsius-fokig is felmehet az átlagérték. A várható csapadékmennyiség Moldvában 112 liter négyzetméterenként, Máramarosban és Havasalföldön 102 liter/nm, Erdélyben és Olténiában 100 liter lesz négyzetméterenként. Dobrudzsában az előrejelzés szerint szárazság várható, 16-59 liternél valószínűleg nem fog több csapadék esni négyzetméterenként.
Augusztusban a sokévi átlaghőmérséklet 19,7 Celsius-fok és az átlagos esőmennyiség 64,7 l/nm, idén azonban Máramarosban és Erdélyben 20, Olténiában, Havasalföldön, a Bánságban, Dobrudzsában és Moldvában 23 fokos is lehet az átlaghőmérséklet a nyár harmadik havában. Havasalföldön 95, Erdélyben 90 liter csapadékra számíthatunk négyzetméterenként az augusztusi hónapban, szárazság Dobrudzsában várható, itt mindössze 28-40 liter eső fog esni egy négyzetméterre.

Szeptemberben várhatóan nem lesz nagy eltérés a sokévi átlagnak tartott 14,8 Celsius-fokos átlaghőmérséklettől Erdélyben és Moldvában, viszont Dobrudzsában 19 fokra is emelkedhet a havi átlag. Az őszelő havában 55 liter/négyzetméter tekinthető országos szinten a normális csapadékmennyiségnek, ehhez képest a Körösök vidékén, Máramarosban, a Bánságban és Olténiában több (70 l/nm), míg Moldvában és Dobrudzsában kevesebb (23-59 l/nm) esőre lehet számítani szeptemberben.

A háromhavi meteorológiai előrejelzéseket az angliai Readingben, az európai meteorológiai központban (ECMWF) végzik, az előrejelzések körülbelül 60%-ban bizonyulnak helytállónak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?