ClujPride: többen, hangosabban, továbbra is eldugott városrészen vonultak idén

A tavalyinál sokkal többen, hangosabban, de továbbra is a város egy eldugottabb részén zajlott a ClujPride szombaton, Kolozsváron. A Pride alatt még szivárvány is díszítette a kincses város égboltját.

Az LMBTQ-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisak, transzneműek, queerek) jogai mellett kiálló idei felvonuláson a tavalyi, első alkalomnál sokkal többen jelentek meg. Akkor nagyjából 800, most hivatalos információk szerint mintegy 2700 ember sétált a Horea Demian tértől a Napoca Hotelig és ott egy mellékutcában vissza a kiindulópontig.

Fiatalabbak, idősebbek, családosak, külföldi diákok, románok, magyarok egyaránt megjelentek az eseményen. A felvonulást megelőző beszédek - amelyeket külföldi szervezetek képviselői és politikai szereplők is tartottak - a bátorságot, a kiállás fontosságát hangsúlyozták, Emil Boc polgármestert pedig Hollandiába hívták meg egy Pride-ra - hátha ott megjelenik, ha már itt nem... Eckstein-Kovács Péter kihangsúlyozta: ennek a rendezvénynek a központban kellene lennie. Azt javasolta, a "Boc, Boc, homofob" skandálásával fejezzék ki az emberek, hogy mit gondolnak a városvezetésről.

A felvonulás alatt nem történtek incidensek. Többen is jelen voltak a titlakozók közül, de a távolból jeleztek csupán: néhányan a folyóparton tartottak egy „A homoszexualitás súlyosan káros az egészségre” feliratú molinót.

A Pride előtt másfél órával néhányan körbejárták a város azon központi utcáit is, ahol a munkálatokra hivatkozva utasították el a felvonulást. Azt tapasztalhatták, hogy egy-két helyet leszámítva sehol nem találtak bizonyítékokat ilyen tevékenységre, és ezeken a helyeken is nyugodtan elférhettek volna a résztvevők.

Boc hivatalos a kölni Pride-ra is

A második kolozsvári Pride alkalmával, a Les Sisterhood és Pride Romania LMBTQ jogvédő szervezetek meghívására látogatott Kolozsvárra Andreas Wolter, Köln város alpolgármestere. A városvezető és delegációja ugyan májusban már jelezte Kolozsvár polgármesteri hivatalának, hogy a városba látogat, és örömmel találkozna a helyi vezetőkkelel, azok hivatalos válaszra csak június 13-án méltatták a német politikust. A kolozsvári elöljárók levelében az állt, hogy a polgármesteri hivatal egyetlen képviselője sem tud részt venni Andreas Wolter sajtótájékoztatóján, mivel Kínában vannak delegációban.

Sajtótájékoztatóján Andreas Wolter zöldpárti politikus örömét fejezte ki, hogy első alkalommal Kolozsváron lehet, és támogathatja, arcát adhatja a második kolozsvári Pride-nak. A melegségét nyíltan vállaló, férjével két gyermeket nevelő politikus hangsúlyozta, hogy a szexuális kisebbségek jogainak védelme európai jog és kötelesség, amely ugyanakkor óriási gazdasági vonzóerőt ad a kortárs nagyvárosoknak és reméli, hogy ezt Kolozsvár város vezetői is belátják. Wolter a sajtótájékoztató végén hivatalosan is meghívta Emil Boc polgármestert a jövő évi kölni Pride-ra, ahol immár évek óta közel egymillió ember vesz részt, többségében heteroszexuális családok és fiatalok. 

Két tucat a "hagyományos családért"

A szélsőjobboldal ismét kapott helyet a központban, de Emil Boc polgármester itt sem tette tiszteletét. A Noua Dreaptă (Új Jobboldal) 12:15 perckor szervezte meg a „családokért szervezett találkozóját”, amelyre nagyjából két tucat tag, egy tucat újságíró és még két tucat sokszínű nézelődő társult az Avram Iancu téren. A tüntetők erősen zuhogó eső, egy ideig jégeső alatt álltak a téren s tartottak beszédeket.

A beszédek a megszokott toposzok körül forogtak: a népesedés visszaesésétől, a „túl sok jogtól”, a „kisebbség uralmától” tartottak, és azt is felvetették, hogy legközelebb népszavazással kellene dönteni arról, hogy Kolozsvár akar-e egyáltalán Pride-ot - arról viszont nem beszéltek, hogy saját találkozójukról népszavaztatni szeretnének. Elhangzott az is: bár kevesen vannak a helyszínen, „lélekben” sokan csatlakoztak, meg egyébként sem a mennyiség számít, hanem az elkötelezettség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?