Számítógépezés helyett mozgás – erre nevelik a sepsiszentgyörgyi gyerekeket

Közel 2 000 sepsiszentgyörgyi tanulót mozgatott meg az önkormányzat által, az idei tanévben indított Bevezetés a sportba című program. A csütörtöki programértékelő sajtótájékoztató alatt is több kisiskolás csoport labdázott és végzett mozgáskoordinációs feladatokat a Sepsi Arénában.

Antal Árpád polgármester elmondta, a visszajelzések szerint pozitív a program megítélése a gyerekek és szüleik körében, gyakorlatilag nem volt, aki kifogásolta volna a kezdeményezést, amelyet a sepsiszentgyörgyi gyerekek jövője és egészsége érdekében indítottak.

A polgármester szerint az elmúlt kilenc hónapban közel 2 000 nagycsoportos, előkészítős és első osztályos gyereknek több mint ezer tanórányi mozgásprogramot szerveztek. A 11 sepsiszentgyörgyi iskola és 14 óvoda diákjai az óvónők és tanítók kíséretében hetente ellátogattak a Sepsi Arénába, ahol 14 oktató és 2 orvosi asszisztens irányításával mozgáskoordinációt fejlesztő foglalkozásokon vettek részt, de tanultak labdajátékokat, és megtanultak korcsolyázni is.

Ez a program nem váltotta ki az iskolai tornaórákat, hanem azokon túl népszerűsítette a sport és mozgás fontosságát.

Antal Árpád közölte, az önkormányzat 520 000 lejjel finanszírozta a Bevezetés a sportba programot, amelyet a következő tanévben bővíteni fognak. A tervek szerint a jövőben második osztályt kezdő gyerekek is maradnak a program keretében, így az kibővül a jövőben nagycsoportot kezdő korcsoporttal. A programot a következő években addig bővítik, míg hat korosztályt fed le a nagycsoporttól a negyedik osztályos diákokig, mondta a polgármester.

A következő tanévben már mintegy 700 000 lejjel támogatják a programot, amelynek célja, hogy minden sepsiszentgyörgyi gyerekkel megszerettessék a mozgást és sportot, mindannyian megtanuljanak korcsolyázni és úszni is. „Az erre a célra költött pénz évente egy utca felújításának költségét teszi ki, de a jövőbe való fontos befektetés, hiszen egészségesebb nemzedékeket nevelünk, és a gyerekeken keresztül a szülőkre és nagyszülőkre is hatni tudunk”, mondta Antal Árpád.

Sok gyereknek van koordinációs problémája

A program koordinátora, Miklós Ervin elmondta, hogy a Sepsi Aréna mellett a télen felállított sátorborítású jégpályán a gyerekek átlag 9 órát töltöttek el, és az idő rövidsége ellenére a legtöbben megtanultak korcsolyázni, annak is köszönhetően, hogy a tömegben bizonyítani akartak.

Meglátása szerint a program legfontosabb célja, hogy a fiatalokat sportolásra és a sport szeretetére neveljék, hogy hosszú távon, 10–20 év múlva a helyi sportcsapatok helyi sportolókkal legyenek tele.

A mozgásprogramot irányító Királypingvinek Jégkorong Klub vezetője, Kernászt Huba arra mutatott rá, hogy a tanév elején az 1 800 gyerek közül sokan a padon ültek, arra hivatkozva, hogy fel vannak mentve tornából, a tanév végére viszont szinte minden gyereket sikerült felállítani a padokról.

Általános probléma, hogy a fiatalok sok időt töltenek számítógépek mellett vagy mobiltelefonjaik nyomkodásával, viszont gondjaik vannak a mozgáskoordinációval. Kernászt Huba hozzátette, azt tapasztalták, hogy a gyerekek magabiztosan használják okostelefonjaikat, de sokan nem tudták megkötni a cipőjüket, így az oktatók erre is tanították őket. Azt is meglepődve tapasztalták, hogy sok gyereknek nemcsak a szaladás, ugrás, gurulás, mászás okoz koordinációs nehézséget, hanem még a járás is, hiszen nem tudtak végigmenni egy földre helyezett deszkán.    

Kernászt Huba szerint a program jótékony hatása, hogy fejlesztette a gyerekek finommotorikus és koordinációs képességeit, ezért a tanév elején alap mozgásgyakorlatokkal indítottak, majd ezt követte a labdajátékok és a korcsolyázás. Tervek szerint a következőkben úszással bővítik a foglalkozások sorát. Ugyanakkor szeretnének egy gyógytornászt is foglalkoztatni, aki a mozgásproblémákkal küszködő fiatalokkal foglalkozna.

Kimaradt?