Világbank: Romániában a vidéki iskolák teljesítenek a leggyengébben

A gyenge teljesítményű romániai iskolák 83 százaléka vidéken van, ugyanakkor az egyetemi szintű végzettek száma alig haladja meg a lakosság egynegyedét (25,6 százalék), ez a legalacsonyabb arány az Európai Unióban – derül ki a Világbank jelentéséből, amelyet szerdán tettek közzé egy bukaresti szakkonferencián.

Amiként arra Halsey Rogers, a Világbank vezető közgazdásza rámutatott: óriási különbség van a vidék és város között az iskolaelhagyás tekintetében is. Míg városon a tanulók 6,2 százaléka hagyja ott idő előtt az iskolát, vidéken ez az arány négyszer nagyobb, 26,6 százalékos.

„Románia számára létfontosságú, hogy többet és értelmesebben fektessen az oktatásba” – vonja le a következtetést a tanulmány. A szakemberek ajánlatai között szerepel az is, hogy a legjobban teljesítő diákokat próbálják bevonni a didaktikai tevékenységbe, és hogy terjesszék ki az oktatást a társadalom szélére szorult, hátrányos helyzetű társadalmi kategóriákból származó gyerekekre is.

A Világbank jelentés szerint európai szinten Románia az egyik olyan ország, ahol a legkevesebbet költenek az oktatásra, a nemzeti össztermék 3,1 százalékát, míg az UNESCO 4 és 6 százalék közötti finanszírozást tart optimálisnak.

A címlapfotó forrása: sikerado.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?