Van egy izgalmas témád? Jelentkezz előadónak a VIBE KOLI-ba!

A tavalyi Vibe Fesztivál egyik legérdekesebb programja, a KOLI nevű nyári egyetem négy helyszínnel és menő előadókkal tér vissza idén július 5-8. között – közölték szerdán a szervezők. A központi téma a REconcept Erdély - Transilvania lesz, az előadásokon pedig a régió jövőképét kutatják majd a fesztiválozó fiatalok bevonásával. A fesztiválkapu áthelyezésével a KOLI területe is napijeggyel vagy bérlettel, illetve meghívóval lesz megközelíthető.

A Vibe Fesztivál Facebook-oldalán jelent meg az OPEN KOLI nevű kampány. A szervezők azért nyitották meg a KOLI előadói LINE UP-ját, hogy a tehetséges, fiatal erdélyi tudósok és szakértők lehetőséget kapjanak kutatási területük tematizálására és arra is, hogy párbeszédet, illetve vitát provokáljanak. Jelentkezni június 17. éjfélig lehet a koli@vibefestival.ro címen.

Idén a Vibe Fesztiválon a fesztiválbútorzattól az előadásokig és a panelbeszélgetésekig minden a jövőről és a REconcept Erdély - Transilvania témáról fog szólni. A KOLI-ba olyan neves előadókat, tudósokat, hírességeket és közéleti személyiségeket hívtak meg többek között, mint Csinta Samu a Sepsi OSK klubigazgatója, dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Szász Levente, a BBTE dékánhelyettese, dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE dékánja vagy épp Horváth Lilla Sanghajban utazó vlogger.

„A 2018-as KOLI-ban arra a kérdésre keressük a választ, hogyan készüljünk a közeli és a nem annyira közeli jövőre magyarként Erdélyben és szeretnénk elismerni, értékelni az erdélyi tehetségeket. A tavalyi sikeres első kiadás után a második, megújult VIBE Koli ismét tartalmas találkozási lehetőséget fog biztosítani a fiataloknak. Idén egyetlen, nagy téma köré szerveződnek majd az előadások: REconcept Erdély. A fesztiválozó fiataloknak olyan nappali programot biztosítunk, amivel szellemileg feltöltődhetnek, ismerkedhetnek és inspirációs forrásként is szolgálhat számukra” – mondta Borzási Sarolta, a KOLI szakmai koordinátora.

Bővül a helyszín és a program

A KOLI idén négy helyszínen zajlik, a KOLI Udvar és a Koli Garázs a Gokart Racing launge-ban kap helyet. A KOLI Kert új előadóterét a Maros-parti fák árnyékába képzeltek el a szervezők. A negyedik és szintén új helyszín a Free Speech Stage lesz, amit a londoni Hyde Park sarkán található Speaker’s Corner mintájára hoztak létre. Ezen bárki bármilyen témáról beszélhet nyilvánosan előzetes jelentkezés nélkül, tehát minden megengedett a kirekesztő és gyűlöletkeltő diskurzusok terjesztésének a kivételével.

A KOLI szervezői szeretnék, ha a fesztiválozó fiatalok kihasználnák a Free Speech Stage adta lehetőséget és sokan felvállalnák nyilvánosság előtt álláspontjaikat arról, ami foglalkoztatja őket és ezzel gyakorolnák a szólásszabadság adta jogot és felelősséget.

Az előadások mellett a szervezett programmal rendelkező kolihelyszíneken olyan panelbeszélgetések is lesznek, amelyen többféle nézőpontból, eltérő véleményekkel és eltérő tapasztalatokkal rendelkező meghívottakkal beszélgethetnek a fesztiválozók. Ezen kívül számos karrier- és készségfejlesztő workshop is várja majd az érdeklődőket.

A Vibe Fesztivál területébe a tavalyinál szervesebben illeszkedő KOLI programjain idén bárki részt vehet, aki rendelkezik bérlettel vagy napi jeggyel. A részletes program a www.vibefestival.ro/koli oldalon található.

Kapcsolódók

Kimaradt?