Erdélyi települések is megsínylették az éjszakai vihart

Kedd estétől ismét begorombult az időjárás, az ország nagy részén végigsöprő vihar számos kárt okozott. Összeállításunkban mutatjuk ezeket.

Arad

Több fát kidöntött keddről szerdára virradóan a viharos erejű szél Arad megyében is, a heves esőzés miatt akadozott a közúti forgalom is – tájékoztatta az Agerprest George Pleşca, az Arad megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

Aradon egy aluljárót is elöntött a víz, ennek következtében a közszállítási járművek nem tudtak közlekedni. A hatóságok vízszivattyúkkal orvosolták a helyzetet. 7 óra után a közszállítási vállalat arról tájékoztatott, hogy az autóbuszok mellett a villamosok is közlekednek a városban.

Bihar

Szerdán kora reggel hatalmas vihar tombolt Bihar megyében is, szerencsére senki sem sérült meg. Reggel 6 és 8 óra között összesen negyven hívás érkezett a 112-es sürgősségi hívószámra, a legtöbben Nagyváradon kértek segítséget – tájékoztatott a körösvidéki katasztrófavédelem.

Nagyváradon 25 tűzoltó dolgozott a vészhelyzetek elhárításán, a hívások a Dunării, a Spartacus, az Olimpiadei, a Gheorghe Doja, a Libertății, a Macului, a Mărăști, az Avram Iancu, az Uzinelor, a Louis Pasteur, a Nicolae Grigorescu, a George Enescu utcákból és a Rogerius sétányról érkeztek. Ennek alapján a belvárost és a Rogériusz negyedet érte leginkább a vihar.

A nagyváradi tűzoltók hét kidőlt fát az úttestről távolítottak el, kettőt két személygépkocsiról, emellett három elöntött utcából, tíz alagsorból és két udvarból szivattyúzták ki az esővizet. Az élesdi tűzoltók szintén az úttestről távolítottak el egy kidőlt fát, Margittán pedig a Nicolae Bălcescu utcában felgyúlt esővizet szivattyúzták ki.

A legrissebb figyelmeztetés szerint szerdán 14 órától péntek reggel 8 óráig a Bánságban, a Körösök vidékén, Erdélyben, Olténiában, Máramarosban és Munténia nyugati régióiban, valamint a hegyvidékeken heves széllökésektől és villámlásoktól kísért zivatarok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége hegyvidéken akár a négyzetméterenként 80 litert is elérheti, jégeső is lehetséges.

Hargita

Viharos volt az időjárás keddről szerdára virradó éjszaka egész Hargita megyében is, erős széllökések, heves esőzések, helyenként jégeső, illetve villámlás is volt. A szélsőséges viszonyok főként Gyergyószéken okoztak fennakadásokat, amelyeket a tűzoltók hárítottak el – tájékoztatott Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség szóvivője.

A gyergyószentmiklósi egység egész éjszaka bevetésen volt, ugyanis 25 fa, illetve telefonvezetékeket tartó oszlopok dőltek a Bucsinon átvezető 13B, a Gyilkos-tó felé vezető 12C, valamint a Libán-tetőn átvezető 138-as számú megyei útra. Szerda reggel a gyergyószentmiklósi Virág negyedben távolítottak el egy fát, amely a villany- és telefonvezetékekre zuhant az éjszaka.

A készenléti felügyelőség tájékoztatása értelmében a viharokkal kísért időszakban három alkalommal adtak ki úgynevezett nowcasting figyelmeztetést, amellyel a lakosságot készítették fel a várható szélsőséges időjárásra.

Hargita megyére egyébként szerdán 14 órától kezdődően péntek reggel 8 óráig másodfokú viharjelzés van érvényben: heves széllökésekre és jégesőre számíthatunk. A jelzett időszakban a megyében található tűzoltóegységek fokozottan készültségben lesznek, hogy rövidebb idő alatt léphessenek közbe. 

Mint írtuk, a tűzoltóság a katasztrófák megelőzése érdekében azt tanácsolja a lakosságnak, hogy a vihar ideje alatt lehetőleg tartózkodjanak otthon, vagy védett helyen, és ne tartsák áram alatt az elektromos készülékeiket. Autónkkal ne parkoljuk fák, illetve oszlopok közelében. Mivel nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk, a magánház-tulajdonosokat arra kérik, hogy a kapujuk előtt található árkokat tisztítsák meg, hogy az esővíz könnyebben lefolyjon.

Arról, hogy milyen további teendőink vannak vészhelyzetben, az országos készenléti felügyelőség (DSU) által létrehozott okostelefonos applikáción keresztül is tájékozódhatunk, amely letölthető mind a Google Play áruházból, mind az App Store-ból is.

(Címlafotó forrása: körösvidéki katasztrófavédelem

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?