Nők a parlamentben: Románia még mindig le van maradva más EU-tagállamokhoz képest

A romániai parlamentben lassan, de biztosan növekszik a női képviselet, de még így is messze van az EU-s átlagtól – derült ki a Biró Rozália által ismertetett tanulmányból, amelyet nemrégiben Vilniuszban, a női politikai vezetők globális fórumán (Women Political Leaders – WLP) mutattak be.

A fórumot Litvánia fővárosban, Vilniuszban tartották június 6–8. között – tájékoztatott Biró Rozália RMDSZ-es képviselő csütörtökön Nagyváradon, aki Ana Birchall miniszterelnök-helyettessel, két képviselővel és négy szenátorral képviselte Romániát. A találkozóra 57 országból mintegy 400, a politikai döntéshozásban részt vevő hölgy érkezett.

Vilniuszban Biró Rozália a miniszterelnök-helyettessel együtt a Máltai Köztársaság elnökével, Marie-Louise Coleiro Preca-val tárgyalt a Girls2leaders (Lányokat vezetőknek) nemzetközi mozgalom romániai elindításáról. A program lényege olyan 18–25 év közötti nőket támogatni, akik közéleti szerepet kívánnak vállalni.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke kiemelte továbbá a Silvana Koch-Mehrin WLP-elnökkel való találkozót, amelyen a nők romániai döntéshozatalban való részvételéről, a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó törvénykezdeményezésekről, illetve a szövetség NEEEM kampányáról is szó esett.

Biró Rozália beszámolt arról is, hogy a fórum zárónapján Oana-Mioara Bîzgan-Gayral USR-képviselő társaságban találkozott Virginija Langbakkal, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (European Institute for Gender Equality – EIGE) igazgatójával, akivel a nemek közötti egyenlőség kérdéséről, illetve az isztambuli egyezmény gyakorlatba ültetését felügyelő munkabizottság tevékenységéről egyeztetett. Langbakket az év utolsó negyedében megtartandó bukaresti vitafórumra is meghívta, amelynek témája a nők elleni erőszak leküzdése lesz.

Románia az EU-s átlag alatt szerepel

Biró Rozália ugyanakkor ismertette azt a Vilniuszban bemutatott tanulmányt is, amelyből többek között kiderül: Romániában, ha lassan is, de növekszik a parlamentben a női képviselet.  Az 1990–1992 közötti 4,9 százalékról jelenleg 19,7 százalékra nőtt a parlamentben a női képviselet, de Románia még így is messze van az EU-s átlagtól (37–38 százalék).

Románia ezzel az aránnyal az utolsó előtti az unióban, ahol a női parlamenti képviselet szempontjából Magyarország a sereghajtó. A női kormánytagok esetében azonban 38 százalékkal másodikok vagyunk az unióban. Az első Szlovénia, ahol 53 százalékos ez az arány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?