Megvan a melegeket támogató kolozsvári felvonulás útvonala

Második alkalommal sem Kolozsvár központjában kerül sor a melegeket támogató kolozsvári felvonulásra. Az LMBTQ-közösségről szóló, azt bemutató ClujPride fesztivál jövő szerdán startol. A felvonulásra jövő szombaton kerül sor.

Tavaly a felvonulást a kolozsvári városháza kezdetben nem hagyta jóvá, 22 kérésre és 15 nap nyomásgyakorlásra volt szükség, hogy végül megkaphassák a szervezők az engedélyt. A felvonulás napján derült ki a nagyközönség számára, hogy a pride néhány száz méteres útvonalon fog zajlani: a Garibaldi-hídtól a Grand Hotel Napocáig és vissza.

Idén szintén a Szamos-part környékén kapott engedélyt a felvonulás. Az egyenlő jogokért, a tiszteletért, a biztonságért, a másokkal szembeni toleranciáért vonuló tömeg a Horia Damian sportcsarnok előtti térről indul. Útirány: Függetlenség/Independenței sétány, Napoca-híd, Türr István/1 Decembrie 1918 sugárút, Giuseppe Garibaldi utca, Függetlenség/Independenței sétány, Horia Demian sportcsarnok előtti tér. 

A szervezők idén úgy tájékoztattak, hogy hónapokkal az esemény előtt benyújtották a városházához a kérést.

Mit tartogat az idei fesztivál?

A melegeket támogató felvonulás csupán a ClujPride fesztivál egyik záróeseménye. A fesztivál idén sok programot kínál. A megnyitón vetítik például a Nico és Dani (Krámpack) című spanyol filmet, amelyet 12 díjjal tüntették ki és 9 jelölést kapott. 2000-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál különdíját, szintén ebben az évben FIPRESCI-díjat kapott. A filmet Bukarest spanyol nagykövetsége ajánlotta fel. A ClujPride több kiállítással is várja az érdeklődőket. A civil szervezetek vásárán olyan helyi szervezetek, kezdeményezések mutatkoznak be, amelyek az LGBTQ+ közösséget képviselik, illetve támogatják. Lesz csoportos pszichoterápia, sok-sok vita és beszélgetés, élő könyvtár, és a Create.Act.Enjoy 3 millió című színházi előadását is láthatják az érdeklődők. A programot magyarul itt böngészheti.

Bukarestben tízezren vettek részt a felvonuláson

Bukarestben minden eddiginél többen vettek részt hétvégén a melegeket támogató felvonuláson. Több sajtóorgánum is tízezerre becsülte a résztvevők számát.

A nagy érdeklődés annak is köszönhető, hogy kedden az Európai Unió bírósága arra kötelezte Romániát, hogy ismerje el a külföldön kötött melegházassággal járó jogköröket. Romániát egy román-amerikai meleg házaspár perelte be. A döntésről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódók

Kimaradt?