Tanügyminiszter: sürgősségi kormányrendelettel alapítható újra a katolikus gimnázium

Valentin Popa oktatásügyi miniszter szerint sürgősségi kormányrendelettel lehet újraalakítani a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, amelynek alapító okiratát ez év februárjában jogerősen megsemmisítette a bíróság – írja az MTI.

A miniszter azon a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosával és Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével közösen tartott Marosvásárhelyen.

A miniszter úgy vélte: nincsen meg „a törvényi ernyő” ahhoz, hogy minisztériumi rendelettel hozzák létre az iskolát, ahogy azt korábban az RMDSZ szorgalmazta. Megjegyezte: tárgyalások folynak arról, hogy sürgősségi kormányrendelettel rendezzék az ügyet, és várják az igazságügyi minisztérium álláspontját ezzel kapcsolatban.

Elmondta, tekintve, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat több éve nem hozott határozatot az iskolahálózatáról, a minisztériumnak van lehetősége a marosvásárhelyi iskolahálózat meghatározására, de ennek a lehetősége is erősen be van határolva. Úgy vélte, hiányos e tekintetben a törvényi háttér. Hozzátette: a Római Katolikus Gimnázium ügyét elkülönítve kell tárgyalni az iskolahálózat kérdésétől.

Kelemen Hunor: van politikai akarat az iskolaügy rendezésére

Kelemen Hunor elmondta: csütörtök reggel Navracsics Tiborral és Valentin Popával tárgyaltak a magyar nyelvű oktatás marosvásárhelyi gondjairól, és azt tapasztalta, a kormányzat eltökélt szándéka, hogy a 2018-2019-es tanévre megoldja a katolikus iskola ügyét. „Találtunk olyan törvényes megoldást, amelyet ha végigviszünk, az iskolának a következő tanévben működnie kell” – jelentette ki a politikus. Hozzátette, a megszüntetett katolikus iskola diákjai a román oktatási rendszerben vannak, így is, úgy is finanszírozni kell az oktatásukat.

A sajtótájékoztató után újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor azt is elmondta: úgy tapasztalja, hogy a kormányzatban megvan a politikai akarat az iskolaügy rendezésére, de a minisztériumi apparátus adminisztratív akadályokat gördít a rendezés útjába.

Navracsics Tibor arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az EU számára fontos a kisebbségi oktatás biztosítása, hiszen a statisztikai adatok azt mutatják, hogy minden oktatási rendszerben a kisebbségi csoportok jelentik a gyenge pontot. Ezeknek számos hátránnyal kell megküzdeniük. „A kisebbségi oktatás nehézségeinek a megoldása nemcsak a kisebbségi közösségek, hanem a többségi társadalom problémája is” – jelentette ki Navracsics Tibor.

A katolikus gimnázium azt követően szűnt meg, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt az intézmény 2014-es létrehozása kapcsán észlelt törvénysértés miatt Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az iskola újraalapításáról törvényt fogadott el a román parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság márciusban alkotmányellenesnek minősítette.

Kapcsolódók

Kimaradt?